V některých pražských ulicích už nelze pít alkohol

Praha - Opilí bezdomovci i turisté, kteří přijeli do Prahy za alkoholem, nemohou nadále hodovat na svém oblíbeném nápoji všude. Nově zavedená magistrátní vyhláška, která platí ode dneška, stanovuje místa, kde se alkohol pít nesmí. Porušení zákazu mohou strážníci potrestat tisícikorunovou pokutou, ve správním řízení se tento prohřešek může prodražit až na třicet tisíc korun. Strážníci začali s kontrolou dodržování zákazu už dnes.

Městští policisté se chtějí zaměřit především na lidi, kteří na vyhlášených místech budou pít opakovaně. „Jinak budeme upozorňovat a vykazovat z místa,“ uvedla mluvčí městské policie Radka Bredlerová v Dobrém ránu. Strážníci budou také přísní, když budou popíjející obtěžovat kolemjdoucí nebo znečišťovat okolí.

Vyhláška neplatí v celém městě, ale pouze v místech, která jednotlivé městské části považují za problematická. Patří mezi ně například Václavské náměstí, Staroměstské náměstí, Karlovo náměstí, ulice Národní, Na Příkopě, prostor za obchodním domem Tesco, Kampa, Vrchlického sady, Petřín a náměstí I. P. Pavlova. V seznamu míst ale chybí například Letná a Stromovka. Nařízení se vztahuje také na okolí škol, zdravotnických zařízení, stanic metra, dětská hřiště a pískoviště, zastávky MHD a některé ulice a parky.

Strážníci za popíjení už udělili první pokuty 

„Vyhláškou chceme zabránit narušování veřejného pořádku a dalším problémům, které jsou s konzumací alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích často spjaty,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek. Podle něj ale v žádném případě nejde o prohibici, ale o eliminaci negativních jevů.

Policisté se domnívají, že o zavedení vyhlášky dostatečně informovali občany i turisty. Informaci prezentovali v médiích a upozornili také cestovní kanceláře. Alkohol dnes dopoledne přesto lidé pili například ve Vrchlického sadech nebo za obchodním domem Tesco. Tam městští strážníci udělili pokutu, stejně tak na Václavském náměstí. Na Karlově náměstí ani na Smíchovském nádraží strážci pořádku neobjevili nikoho, kdo by vyhlášku porušoval.

Podle Bredlerové nepomůže pijákům trik používaný ve Spojených státech - zabalení lahve do igelitu, ani přelití alkoholu do plastové lahve. V případě pochybností mají policisté k dispozici testery, které při přiložení k tekutině rozeznají, jestli se jedná o alkohol. Pokud konzumenti alkoholu odmítnou zaplatit tisícikorunovou blokovou pokutu, bude moci správní soud udělit pokutu až ve výši 30 000 korun. Na samotné držení lahví s alkoholem se vyhláška nevztahuje. Zákaz se nebude týkat také různých oslav, vinobraní, posvícení, silvestrovských a novoročních oslav a konzumace alkoholu na předzahrádkách restaurací a v okolí stánků s občerstvením.