Česko zasypal sníh, ČHMÚ varuje hlavně Moravu

Praha – Sníh dnes padal téměř v celém Česku. Na Moravě a ve Slezsku meteorologové vydali varování před celodenním hustým sněžením. Počasí působí vážné potíže na silnicích třetí třídy, některé jsou nesjízdné pro nákladní dopravu. Uvízlé kamiony někde blokovaly hlavní tahy, které jsou nyní sjízdné bez větších problémů.

Rozbředlý sníh hlásí silničáři například z dálnice D11 v Královéhradeckém kraji, rychlostní silnice R4 ve středních Čechách nebo z moravských částí dálnice D1. Se sněhovou pokrývkou se musí řidiči potýkat také na státních silnicích na Moravě a ve východních Čechách.

Vážné potíže nastaly na jihočeských hlavních silnicích, kde uvázly kamiony. „Speciálně úsek Vimperk – Kubova Huť – 1000 metrů nad mořem až hraniční přechod Strážný bych v tuto chvíli doporučil kamionové dopravě úplně vynechat,“ varoval řidiče a dopravce dispečer zimní služby prachatické silniční správy. O mnoho lepší situace není ani na Vysočině, kde se vytvářejí kolony kamionů čekajících na sypače. Řidiči kamionů hlásili problémy třeba u obce Bílý Kámen, u Netína na Žďársku a mezi Zašovicemi a Okříškami.

Na Ostravsku se hůře dýchá

Husté sněžení komplikuje dopravu v Ústeckém kraji. Mezi 13:20 a 14:20 napočítal policejní systém už osm nehod. Větší dopravní komplikace kvůli nim ale zatím nenastaly. Sněžit nepřestává, i když by na severozápadě podle meteorologů mělo. V Moravskoslezském kraji jsou zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, byl dnes odpoledne překročen na všech měřicích stanicích.

Na zasněžené komunikace upozorňují také pražští silničáři. V ulicích je přes sto sypačů, přesto řidiči často bourají. „Hlášeno máme hrozně moc nehod,“ uvedla dispečerka TSK. Tentokrát se ale řidiči ze zimního počasí nemohou příliš radovat. Zatímco zpravidla bývá kvůli sněhu Praha plynule průjezdná, dnes se ve Wilsonově ulici tvoří obvyklé kolony.

Na kluzkých silnicích se stala řada dopravních nehod, jen na Vysočině jich během dopoledne řidiči ohlásili policii přes dvacet, v Jihomoravském kraji na padesát. Nejvážnější následky však měla havárie u Hlinska v sousedním Pardubickém kraji, kde zemřel člověk, a srážka na dálnici D5, která zablokovala provoz u středočeských Hořovic.

Nebezpečné hory: Laviny hrozí v Krkonoších a Jeseníkách

Přívaly sněhu nejsou znát jenom na silnicích, ale také na horách. V Krkonoších platí už od konce minulého pracovního týdne třetí stupeň lavinového nebezpečí a hrozba je čím dál reálnější – nový sníh spočívá na ledové krustě, která se vytvořila po oblevě na starší pokrývce. Na hřebenech je až 120 centimetrů sněhu, hrozí uvolňování tzv. deskových lavin, mohou se uvolňovat i samovolně. Turisté, kteří nemají dostatek zkušeností s plánováním tras, by se proto vůbec neměli vydávat na výlety. Ostatní se musí vyhnout lavinovým svahům. Lavinové nebezpečí je vyhlášeno také v Jeseníkách. Platí druhý stupeň.

Kde hrozí laviny v českých Krkonoších

  • Dlouhý důl
  • Kotelní jámy
  • Labský důl
  • Modrý důl
  • Obří důl a Studniční jámy
  • Sněžné jámy
  • Údolí Bílého Labe

Sněžit bude v Česku celý den, nejvydatnější srážky očekávají meteorologové na východě republiky. Napadne deset až patnáct centimetrů. Pro Zlínský kraj a části Moravskoslezského (celý kromě Bruntálska), Olomouckého (Přerovsko) a Jihomoravského kraje (Břeclavsko, Vyškovsko a Znojemsko) vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na nový sníh, která platí od dopoledne až do úterních šesti hodin ráno.