Cheb má opět starostu, obviněného Navrátila vystřídal učitel Jalovec

Cheb má opět starostu. Po odvolání Petra Navrátila (ČSSD) obviněného v kauze ROP Severozápad se stal prvním mužem města Antonín Jalovec (VPM-Alternativa), dosud učitel místního gymnázia. Sociální demokraté a také komunisté současně opustili radniční koalici, kterou nově tvoří Jalovcova Volba pro město spolu s ANO a Koalicí pro Cheb. Koalice pro Cheb nově obsadila místostarostenský post, dostala se na něj Gabriela Licková. Ve vedení města zůstává druhý místostarosta Zdeněk Hrkal (ANO).

Chebu dosud vládli sociální demokraté spolu s KSČM a ANO. Pád starosty Navrátila, kterého stíhá policie v případu manipulací s evropskými dotacemi, však šel ruku v ruce s rozpadem koalice, ve které zůstalo jen hnutí ANO, jež se domluvilo s dosavadní opozicí. Sociální demokraty a komunisty nahradili VPM-Alternativa, Koalice pro Cheb a Svobodní. Nová koalice má v třicetičlenném zastupitelstvu šestnáct hlasů.

VPM-Alternativa je se šesti zastupiteli v nové koalici nejsilnějším uskupením a získalo starostenské křeslo. Nový starosta Antonín Jalovec dosud učil na gymnáziu matematiku a zeměpis, slíbil však, že ve čtvrtek ve škole skončí. Současně se vymezil proti odvolanému Petru Navrátilovi, slíbil, že do týdne zveřejní své majetkové poměry a že kdyby byl trestně stíhán v souvislosti s veřejnou funkcí, tak okamžitě rezignuje.

Navrátila, který býval předsedou Regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad, tedy nejvýše postavenou osobou v celém systému rozdělování dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji, obvinila policie kvůli údajným manipulacím s přidělováním evropských peněz již v prosinci. Navzdory výzvám tehdejší opozice však zůstal ve starostenském křesle, vzdal se pouze funkce ve vedení krajské organizace ČSSD. Opozice však v dalších měsících získala na svoji stranu i zastupitele za ANO a společně pak v březnu Petra Navrátila odvolali.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zastupitel opoziční ODS Tomáš Linda se na jednání zastupitelstva vrátil k okolnostem vzniku nové koalice a obvinil její členy z nátlaku. „Na těch jednáních s námi bylo počítáno s tím, abychom tvořili tichou podporu a garantovali hlasy pro klidné projednání. Některým našim zastupitelům bylo vyhrožováno, že pokud nebudeme tichou podporu deklarovat, může dojít k tomu, že z pozic, kde jsou, na městském úřadu nebo jinde, by mohli být odvoláni. Na takové jednání nepřistupujeme,“ řekl.

Miroslav Plevný z VPM-Alternativy a také Václav Jakl (Svobodní) se však ohradili, že jejich strany žádný nátlak na opoziční zastupitele nevyvíjely. „Za klub VPM se ohrazuju, že na někoho byl činěn nátlak. Některé lidi jsme ubezpečovali, že nová koalice nebude dělat personální čistky,“ řekl Plevný.

Naopak bývalý starosta Navrátil řekl, že nemá důvod nevěřit tomu, co Tomáš Linda říkal. „Podobná situace byla i při projednávání koalice na kraji. Pokud to takto vznikalo, tak je to špatný začátek,“ uvedl.