Splavnění Labe do Pardubic má podporu kraje, stavba začne za rok

Pardubice – Radní Pardubického kraje podpořili splavnění Labe do Pardubic. Chtějí oživit nejen nákladní, ale i turistickou lodní dopravu. Stavební úpravy na 33 říčních kilometrech mají být hotovy do čtyř let. Hovoří se o nich už mnohem déle – od poloviny 90. let minulého století.

Krajská podpora je pro splavnění Labe do Pardubic klíčová – kraj je totiž odvolacím orgánem při sporech o splavnění. „Nyní se jedná o 33kilometrový úsek z Chvaletic až do Kunětic,“ řekl hejtman Martin Netolický. Regionální vedení přitom není jediné, které projekt podpořilo. Reálné obrysy už dostává v Přelouči, jejíž radnice schválila územní řízení na výstavbu plavebního kanálu.

Cesta k uskutečnění plánů kraje a měst ale může být ještě trnitá. I když Přelouč i Pardubický kraj tvrdí, že poslední navržená varianta splavnění Labe je ekologicky šetrná, řada občanských sdružení o úpravách nechce ani slyšet. Obávají se hlavně o biologicky cenné Slavíkovy ostrovy. „Pro nás jako ekology – musím říct – to není přijatelné řešení,“ podotkl Václav Kraus ze sdružení Šum Přelouče.

Úřady přes pokračující spory chtějí, aby stavební práce začaly v příštím roce. „Zakázka je vysoutěžena, tak jsme přesvědčeni, že na jaře příštího roku můžeme stavět,“ přiblížil pověřený ředitel Ředitelství vodních cest Jan Skalický. Optimistické úvahy počítají s tím, že Labe bude splavné do Pardubic už v roce 2017.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)