Demolici secesní vily v Bohumíně může zabránit památková ochrana

Bohumín - Obyvatelé Bohumína bojují za záchranu Hořínovy vily. Secesní stavba z roku 1914 má být totiž zdemolována. Podle jejího současného vlastníka, společnosti ROCKWOOL, se totiž chátrající vila i její okolí staly pouze místem rabování a zakládání černých skládek. Budovu může zachránit jedině statut kulturní památky.

Bývalá majitelka, pravnučka stavitele, rodinnou vilu před 4 lety prodala soukromé firmě. Na její udržování neměla peníze. Novým majitelem se stala společnost ROCKWOOL. „Akciová společnost ROCKWOOL dlouhodobě řešila problematiku hluku ve východní části svého výrobního závodu. V této lokalitě bylo hlukem dotčeno celkem deset domů. Společnost tyto domy postupně vykoupila,“ uvedl Josef Mik, marketingový manažer CZ/SK, ROCKWOOL, a. s.

Firma investovala do zabezpečení, přesto je budova terčem vandalů

Teď by ale bývalá majitelka vilu chtěla zachránit. „Byl tam ústní příslib, že to bude sloužit jako firemní vila, i proto jsem s tím souhlasila, protože jsem chtěla, aby ta vila stále byla a byla zvelebena,“ uvedla Lucie Hořínová, bývalá majitelka. Firma vilu ale nijak nevyužila. Roky investovala peníze do jejího zabezpečení, aby se nezhoršoval její stav, ale marně.

„Neoprávněné vstupy měly dále za následek poškozování budov, rabování, tvorbu černých skládek a rušení veřejného pořádku. S ohledem na zajištění bezpečnosti osob a zamezení protizákonnému jednání, rozhodlo vedení společnosti o komplexní demolici,“ dodal Mik.

Vilu může zachránit prohlášení za památku

Proti jsou i stovky bohumínských občanů. Ve městě vznikly už dvě petice. „Pokud by se tato vila opravila, tak by mohla být výkladní skříní Bohumína a reprezentovat naše město celorepublikově,“ uvedl Radek Charuza, spoluautor petice.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Jedná se o významnou regionální secesní architekturu. V obci se už nedochovala skoro žádná taková podobná architektura z poč. 20. století,“ uvedla Andrea Čeplá, památkářka, NPÚ Ostrava.

Bývalá majitelka se s prosbou o pomoc obrátila i na ministerstvo kultury, aby vilu prohlásilo za kulturní památku. „Každý, kdo je účasten řízení o prohlášení za kulturní památku, je povinen chránit ten objekt před poškozením, zničením,“ uvedla Markéta Ševčíková, mluvčí ministerstva kultury. Firma, památkáři, město a kraj teď mají 30 dnů na rozhodnutí, jak se k návrhu vyjádří.