Stíhání 19 kuplířů trvalo příliš dlouho, ukončila ho amnestie

Tachov/Rozvadov – Tak dlouho se táhlo vyšetřování a pak soud s největším odhaleným kuplířským gangem v historii Česka, až nakonec vše ukončila amnestie. Devatenáct osob, které měly obchodovat až se 130 ženami, začala policie stíhat již před třinácti lety. Teď tachovský soud kauzu zastavil a stíhá jen jediného muže, který je na útěku.

Od roku 2000 stíhala policie 27 lidí podezřelých z kuplířství, kteří se dostali až k soudu. Ten sice případ vrátil státnímu zástupci k došetření, ovšem i druhá žaloba byla svým rozsahem výjimečná – týkala se dvaceti lidí. U soudu skončil například i bývalý vojenský prokurátor Igor Brdlík nebo expolicista Ladislav Baumruk.

Teď jsou všichni s jednou výjimkou svobodní a s čistým trestním rejstříkem, přestože je soud neosvobodil. Tachovský soud totiž rozhodl, že na devatenáct z nich se vztahuje prezidentská amnestie a stíhání zastavil. „Jediný obviněný ve věci zbyl, a to obžalovaný Sergej Borovčuk, který je uprchlý, a na uprchlého se tato amnestie nevztahovala,“ přiblížila soudkyně Michaela Řezníčková.

Policisté a státní zástupce skupinu vinili, že v rozvadovských nočních klubech obchodovali se 130 lidmi, které nutili provozovat prostituci. Šlo hlavně o ženy z Česka a Slovenska.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)