Které domy v Předlicích padnou, magistrát ví, ale neřekne

Ústí nad Labem – Nebezpečné domy ve čtvrti Předlice nechá ústecký magistrát zbourat. O které budovy jde, ale nechce úřad říct. Neziskové organizace, které se situací v Předlicích zabývají, tvrdí, že může jít až o 30 domů, z nichž v polovině žijí navzdory havarijnímu stavu lidé. Ti se po demolici mohou ocitnout bez střechy nad hlavou.

Ústecký magistrát nechá zbourat budovy, jejichž stav je podle nedávné kontroly nebezpečný. Kontroly začaly poté, co se jeden domněle opuštěný dům v Předlicích zřítil a uvnitř zahynula mladá žena. Výsledky však magistrát nezveřejnil. Které domy jsou nebezpečné, neví podle starosty Jana Tvrdíka ani radnice obvodu Ústí nad Labem - město, pod kterou Předlice spadají.

Podle magistrátu ale ještě není rozhodnuto, které domy nechá město zbourat. „Stavební úřad seznam vytipovaných domů předal k posouzení statikovi,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Podle místních občanských sdružení může jít až o 30 domů. Přestože jde o ruiny, v části z nich zřejmě žijí lidé. „Odhadujeme, že zhruba v polovině z nich budou bydlet lidé,“ poukázal Miroslav Brož z občanského sdružení Konexe. Kolik jich v katastrofálních podmínkách bez vody, elektřiny a plynu skutečně je, si ale nikdo netroufá odhadnout.

Reportáž Terezy Malecké (zdroj: ČT24)

Co s těmito lidmi bude, nikdo neví. Neziskové organizace tvrdí, že by se o ně mělo postarat město. „Má povinnost dbát o ochranu a zdraví svých obyvatel,“ řekl Miroslav Brož.

Město beztak bude muset domy zbourat na své náklady. Velká část předlických domů se totiž stala terčem úvěrových podvodů, jejich skutečné majitele na místě nikdy nikdo neviděl. „Majitele těchto nemovitostí nelze kontaktovat ani ve spolupráci s policií,“ přiznala mluvčí magistrátu. Chce-li tedy magistrát s domy něco udělat, nezbude mu, než za práce zaplatit a poté zkusit peníze vymáhat od majitelů. Jde přitom o milionové částky, například stržení zbytku budovy, která se loni zřítila, vyjde na dva miliony korun.