Liberecký kraj chce od ČD pětimilionovou pokutu, bude soud

Liberec – Pokutu ve výši 5,2 milionu korun chce Liberecký kraj od Českých drah za to, že nenasadily včas nové vlaky. Postih se týká přelomu let 2011 a 2012, kdy měly podle smlouvy kraje a ČD na pěti tratích v regionu začít jezdit motoráky Regioshuttle, ale cestující se stále setkávali se staršími vozidly. Dráhy ale zaplatily pouze 700 tisíc korun a dále jsou ochotny zaplatit nanejvýš půl milionu. Tvrdí, že kraj výši pokuty vyčíslil špatně. Schyluje se tak k soudu.

České dráhy v roce 2009 zvítězily ve výběrovém řízení Libereckého kraje na zajištění dopravy na tratích tzv. Jizerskohorské železnice. Od prosince předminulého roku nasazují nové motoráky – ovšem na všech nasmlouvaných spojích se zprvu objevovala i starší vozidla. Mezi Libercem a Tanvaldem zprvu jezdila až na polovině spojů, smlouva ale připouští mimořádnou náhradu nových vlaků pouze ve čtyřech procentech případů.

Kraj proto chce, aby dráhy zaplatily pokutu. Dopravce sice své pochybení uznává, odmítá ale, že by měla výše postihu za prosinec 2011 činit téměř 3 miliony korun. Podle drah by mělo jít pouze o 700 tisíc korun, které navíc už zaplatily. Rozdíl vznikl proto, že Liberecký kraj účtuje pokutu za každou trať Jizerskohorské železnice zvlášť, zatímco podle ČD jde o jeden vysoutěžený celek. „V průměru za spoje celkem jsou procenta pro ně příznivější, a pokuta by tak pro ně byla nižší,“ vysvětlila Monika Šulcová z odboru dopravy Libereckého kraje. Zatímco na jednotlivých tratích býval nahrazen starším vlakem i každý druhý spoj, v součtu všech pěti tratí vyjížděly nové motoráky na 80 procentech spojů.

Spor mezi dráhami a Libereckým krajem se týká i začátku loňského roku, kdy nové regioshuttly rovněž nejezdily v požadovaném rozsahu. Za první pololetí roku 2012 chce kraj dalších 2,9 milionu korun, to ale ČD rovněž odmítají. „České dráhy uznávají pokutu ve výši půl milionu korun a uhradí tuto částku neprodleně na základě výzvy od Libereckého kraje,“ řekl mluvčí drah Radek Joklík.

Mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer:

„Celková výše smluvní pokuty za neplnění povinností podle § 16 odst. 2 Smlouvy za období od 11. prosince 2011 do 31. prosince 2011 činí 2 986 350 Kč a za období od 1. 1. 2012 do 30. 6. 2012 činí 2 873 700 Kč.“

Liberecký kraj chce zbytek pokuty, který – po odečtení 700 tisíc, které už ČD zaplatily – vyčíslil na celkových 5,2 milionu korun, získat soudně.

Pod celek Jizerskohorské železnice zařadil Liberecký kraj hlavní regionální tah Liberec–Tanvald–Harrachov, odbočnou trať Smržovka–Josefův Důl a trati Liberec–Černousy, Raspenava–Bílý Potok a Frýdlant–Jindřichovice pod Smrkem. V soutěži, do které se v roce 2009 přihlásily také Arriva, Railtrans, Student Agency a Viamont, zvítězily České dráhy, které musí od počátku platnosti jízdního řádu z prosince 2011 nasazovat motorové vozy Regioshuttle, na lokálce do Josefova Dolu jezdí jednotky Regionova. Dráhy od kraje dostávají 107,90 korun za ujetý kilometr, smlouva je na patnáct let.