Vlašim zavalily pokuty z opravované D1. Za měsíc překročilo rychlost 9 tisíc řidičů

Vlašim zavalilo tisíce pokut za rychlost (zdroj: ČT24)

Řidiče na dálnici D1 nezpomalil ani radar. V zúžení nedaleko Vlašimi jelo během necelého měsíce příliš rychle devět tisíc řidičů. Pokuty jim bude rozesílat vlašimský úřad, který už musel vyčlenit další kancelář a zaučuje nové zaměstnance.

Snížená rychlost na zúženém úseku dálnice má dva hlavní důvody – zajistit bezpečnost řidičů a na druhé straně svodidel ochránit dělníky na stavbě. Na víc než sedmikilometrovém zúžení mezi 49. a 56. kilometrem proto platí omezení na osmdesát kilometrů v hodině. 

Od začátku dubna ale jelo rychleji přes devět tisíc aut. Řidiči si nejmíň hlídají tachometr ve chvíli, kde je nebrzdí kamiony. Přestupky řeší úřad ve Vlašimi, který se ale dosud zabýval jen desítkami případů měsíčně.

Nejčastější pokuta – tisíc korun

Úřad proto musel nejdřív vyčlenit novou kancelář, přijmout další zaměstnance a pořídit lepší systém. „Zhruba milion korun je softwarové vybavení, máme také mzdové náklady na v tuto chvíli dva lidi, další dva plánujeme přijmout,“ uvedl místostarosta Karel Kroupa (KDU-ČSL).

Město nicméně očekává, že se mu vstupní náklady rychle vrátí. Nejčastější pokuta je totiž ve výši tisíc korun. Vybrané peníze chce Vlašim investovat zpět do dopravy. Plánuje například stavbu krytého parkoviště nebo bezpečných přechodů.

Oprava stávajícího úseku D1 má trvat několik měsíců. Potom se ale posune jen o kus dál a pokuty tak zůstanou ve Vlašimi.