Praha uzavře smlouvu se Šanghají. Tentokrát bez uznání jednotné Číny

Pražští zastupitelé schválili smlouvu o partnerství s Šanghají. Oproti smlouvě uzavřené už dříve s Pekingem ale nebude obsahovat i část o politice jednotné Číny, tedy včetně Tchaj-wanu. TOP 09 navrhovala tuto část vypustit i ze smlouvy s Pekingem, zastupitelé ale návrh nepodpořili. Na jednání naopak schválili čestné občanství pro režiséra Miloše Formana a odsouhlasili i nákup všech akcií Pražských vodovodů a kanalizací od firmy Veolia.

Pro uzavření smlouvy bylo 47 z 65 zastupitelů. Smlouva má vést k podpoře ekonomické, vědecké a společenské spolupráce.

„Když se chce, tak jde uzavřít smlouvu s největším ekonomickým centrem Číny, která je fér pro obě strany a není zatížena ideologickým balastem,“ uvedl v diskusi zastupitelů předseda klubu TOP 09 Václav Novotný.

Partnerství s čínskou metropolí prošlo loni v únoru hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek to tehdy označil za den mezinárodní hanby pro Prahu. Proti znění smlouvy, které zmiňuje uznání jednotné Číny, se následně ohradil i Tchaj-wan.

Pro nové otevření smlouvy s Pekingem bylo ale jen 14 zastupitelů. Stejný počet jich podpořil návrh zastupitele Pirátů Mikuláše Ferjenčíka, aby zastupitelstvo „vyzvalo Jaroslava Tvrdíka, aby část peněz, které mu přináší spolupráce s Čínou, věnoval na úhradu ztráty ČSA z doby jeho působení.“

Letecký dopravce ČSA za Tvrdíkovy éry skončil ve vysoké ztrátě. Nyní je Tvrdík šéfem evropského zastoupení čínské finanční a energetické firmy CEFC.

Novou smlouvu podpořil i výbor pro kulturu. „Doufám, že ministr kultury brzy podepíše souhlas s vycestováním Slovanské epopeje do Číny, aby nás tam mohla reprezentovat tak, jako teď v Japonsku, kde už ji vidělo přes 300 000 lidí,“ řekla jeho předsedkyně Eliška Kaplicky Fuchsová (ANO).