Krajská zdravotní nakupuje až o pětinu dráže než dříve nemocnice

Ústí nad Labem – Nemocnice, které patří Ústeckému kraji, nakupují zdravotnický materiál centrálně prostřednictvím Krajské zdravotní společnosti. Podle údajů, které má Česká televize k dispozici, ale nyní Krajská zdravotní za některé položky platí více, než kolik dříve platily jednotlivé nemocnice, když si ještě materiál kupovaly samy. Ceny jsou až o pětinu vyšší. Krajská zdravotní ale tvrdí, že by se ceny zvýšily, i kdyby si nemocnice dále materiál kupovaly samy. Vedení Ústeckého kraje do hospodaření své největší firmy nechce zasahovat.

Poté, co Krajská zdravotní začala centrálně nakupovat zdravotnický materiál pro severočeské nemocnice, zvýšila se například cena tzv. mediciálního kyslíku. Mostecká nemocnice za něj dříve platila 8,50 korun za litr, Krajská zdravotní dnes platí o 20 procent více, přestože je zakázka na mnohem větší množství. „My tady asi máme nikoli množstevní slevu, ale množstevní přirážku,“ zhodnotila senátorka Alena Dernerová. Podle nemocnic Krajská zdravotní zbytečně utrácí i za takové maličkosti, jako jsou rukavice nebo úklidové prostředky.

Podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry ale nelze ceny takto srovnávat. Od doby, kdy si nemocnice kyslík nakupovaly samy, se zvýšily například ceny energií nebo daně. Zdůraznil, že na nákup zdravotnického materiálu probíhají otevřená výběrová řízení, kam se může přihlásit každý. „U mediciálních plynů výrazně vzrostla cena – to je to navýšení,“ řekl mluvčí Vondra.

Takové vysvětlení stačí jedinému akcionáři Krajské zdravotní, kterým je Ústecký kraj. Jeho vedení do zakázek své největší společnosti nezasahuje. Nové vedení regionu sice vyměnilo představenstvo a dozorčí radu, ale jediná zakázka, kterou pozastavilo, je miliardový tendr na správu počítačů a sítí, který prošetřuje antimonopolní úřad.

Reportáž Terezy Malecké (zdroj: ČT24)