Na mém konci měla zájem jihočeská ODS, říká Zimola. Podezřívá i Chovance

Zimola: Končím kvůli brutálnímu politickému tlaku (zdroj: ČT24)

Končící jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) prohlásil, že za jeho odchodem z čela kraje stojí „brutální politický tlak“ od jihočeské občanské demokracie a podle nespecifikovaných signálů i od vedení ČSSD. Podezřívá druhého muže strany Milana Chovance. Stranu Zimola nicméně opouštět nehodlá, naopak za ni chce v nadcházejících volbách kandidovat do sněmovny.

„Po osmi a půl letech odstoupím z funkce hejtmana Jihočeského kraje, a to pouze a jedině na základě velmi brutálního politického tlaku, který na mě byl v posledních zhruba šesti týdnech vyvíjen,“ prohlásil Zimola po setkání s prezidentem republiky Milošem Zemanem.

„Tlak je logicky veden od politických oponentů v Jihočeském kraji, zejména tamní ODS, která je nechvalně známá svými kmotrovskými praktikami,“ doplnil s tím, že se se zdejší občanští demokraté snažili využít „silně ambiciózních politických nováčků z hnutí ANO“ k přestavbě krajské koalice a obnovení poměrů před rokem 2008, kdy kraji vládli.

„Hnutí ANO se naprosto jednoznačně objalo s jihočeskou ODS a směřovalo do pravicové koalice,“ dodal v Devadesátce na ČT24 s tím, že ostatní strany „tuto hru“ odhalily. Šéfka jihočeského ANO Radka Maxová taková slova odmítla a označila se za pracovitého a čestného člověka bez skandálu.

Mlha kolem signálů o Lidovém domě

Zimola, který před čtyřmi lety patřil k aktérům lánské schůzky usilujících o povolební odchod stávajícího stranického šéfa Bohuslava Sobotky, zároveň mluví o tom, že na jeho konci v křesle hejtmana mohlo mít zájem i samo vedení ČSSD. „V posledních týdnech ke mně docházelo množství signálů o tom, že by to snad mohlo být koordinováno s vedením nebo osobami blízkými vedení sociální demokracie,“ uvedl.

Jedním z těchto signálů je pro Zimolu i čtrnáct dní starý materiál investigativního webu Neovlivní. Ten s odkazem na anonymní zdroje uvedl, že za hejtmanovým koncem stojí i několikaleté spojenectví druhého muže ČSSD Milana Chovance a Zimolova někdejšího náměstka Martina Kuby (ODS). Oba totiž měli mít společný zájem; pád Zimoly podle webu Chovancovi usnadní případnou cestu k převzetí sociální demokracie, Kuba pak měl v případné spolupráci s „rozvedeným“ ANO spatřovat způsob k opětovnému nabytí vlivu.

Zimola tuto konstrukci považuje za jednu z indicií, zároveň ale potvrzuje, že pro ni nemá žádné důkazy. „Říkám to proto, že to je pravda. Bez důkazu ale nemůžu ukázat na pana Chovance ani na pana Sobotku,“ prohlásil. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Do sněmovny z posledního místa?

Politik, jenž pro Lidový dům dokázal třikrát v řadě vyhrát na jihu Čech krajské volby, navzdory zjevné nedůvěře ve stávající vedení ČSSD zároveň odmítl spekulace o svém možném odchodu ze strany („Srdce sociálního demokrata netransplantujete do jiného těla.“). Za ČSSD chce v říjnových sněmovních volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny, a to z posledního místa kandidátky.

„Ve svých letech a po nabytých politických zkušenostech nemusím končit. Věřím, že i z tohoto místa mám šanci oslovit voliče,“ prohlásil a předsednictvo varoval, že pokud by do takovéto kandidátní listiny zasáhlo, zachovalo by se nedemokraticky - i takovými signály totiž prý disponuje. 

Zimola: Mám signály, ale ne důkazy. Na Chovance nemůžu ukázat (zdroj: ČT24)

Na lipenskou chatu vzniká audit

Hejtmanského řetězu by se měl Zimola vzdát ve čtvrtek, kdy se v Českých Budějovicích čeká mimořádné jednání zastupitelstva. Někdejšího starostu Nové Bystřice má ve funkci vystřídat stranická kolegyně Ivana Stráská, která usedne v čele nově ujednané koalice sociálních demokratů, lidovců a koalice Pro jižní Čechy s Jihočechy 2012. Hnutí ANO, které se dosud podílelo na moci, skončí v opozici.

Bylo to přitom právě ANO vedené Radkou Maxovou, které v uplynulých týdnech názorově souznělo s kritikou pravicové opozice, jež hejtmanovi vyčítala mnohamilionové odměny vedení jihočeských nemocnic. Souběžně s tím se ukázalo, že hlava jihočeského zdravotnictví Martin Bláha staví pro Zimolu rekreační objekt u lipenské přehrady. Svou funkci už dal Bláha k dispozici a v čele nemocniční skupiny ho nahradí lidovkyně Zuzana Roithová.

Sám Zimola potom upozorňuje, že stavba neprobíhala za podezřele nízkou cenu a že se jí neúčastnily firmy spojené s Jihočeským krajem ani se zdejšími nemocnicemi. „Nechávám zpracovávat audit, který provádí renomovaná společnost s přispěním akademické sféry. Měl by být hotov začátkem května a předpokládám, že jednoznačně vyvrátí veškeré pochybnosti,“ prohlásil.

Kontroverzím kolem řízení nemocnic hodlá věnovat samostatnou tiskovou konferenci. Ve vysílání ČT24 ale trval na tom, že odměny byly zasloužené. „Přínos manažerů v posledních dvou letech byl více než půldruhé miliardy korun, které se zpětně investovaly do jihočeských nemocnic.“ V roce 2013 podle Zimoly platil absurdní stav, kdy místopředseda představenstva bral méně než primář – čili jeho podřízený.

obrázek
Zdroj: ČT24