Moravská vína zrají v hliněných nádobách. Inspirace přišla z Gruzie

Deset moravských vinařů se rozhodlo, že svoje vína nechá zrát v tradičních hliněných nádobách nazvaných kvevri. Jde o tisíce let starou gruzínskou metodu.  A je to způsob výroby vína, který je zapsaný jako součást dědictví UNESCO.

Kvevri jsou objemné hliněné nádoby využívané k fermentaci, uskladnění a zrání vín. Moravské vinaře tradiční výroba zaujala při jejich loňské návštěvě Gruzie. „Je obecně známo, že kvalitní víno vzniká ve vinohradě, u kvevri to platí na sto procent, zde se do výroby vůbec nevstupuje, víno se udělá samo. Je to návrat k absolutním vinařským kořenům, to mne fascinovalo,“ uvedl Tomáš Vican z Vican rodinného vinařství.

Ten má zakopaných jedenáct kvevri. „Máme ve speciálním sklepě v Bulharech zakopáno deset kvevri v objemech od 400 do 850 litrů. Jedenáctý, největší, zhruba tisícilitrový, máme pro ukázku na Farmě Pálava, uprostřed našich vinohradů, v místě, kde vyrábíme sýry, v Mušlově u Mikulova,“ uvedl Vican.

Gruzínská tradice už inspirovala desítku moravských vinařů, kteří se ve středu sešli v Lednici. „Filozofií Kvevri klubu je sdílet zkušenosti a sjednotit tvář a marketing týkající se tohoto způsobu výroby vína,“ uvedl Mojmír Baroň, další zakládající člen Kvevri klubu. Vinaři budou dělat podle gruzínských postupů vína z odrůd v tuzemsku běžně pěstovaných. Vyrobená vína jsou přirozeně stabilní s velkým potenciálem ke zrání, mají jemnou chuť a aroma, vysoký obsah taninů, alkoholu a extraktů.

Víno vyrobené prastarou metodou má oranžovou barvu

„Nádoby se naplní rmutem a jakmile rmut prokvasí, všechny slupky a semínka budou chránit víno místo oxidu siřičitého a dají mu oranžovou barvu,“ popisuje metodu Baroň.

Na původní výrobu se Baroň vyjel podívat přímo do jedné ze zakavkazských republik. „Je to jeden z nejsilnějších vinařských trendů, takový návrat k tradici. Víno se vyrábí na slupkách, nechladí se, nečiří se, nefiltruje se, nesíří se,“ dodává Mojmír Baroň. V nezměněné podobě se víno pije i s mírným zákalem. Napomáhají tomu hlavně vlastnosti keramických kvevrů. 

  • Kvevri je keramická nádoba tvaru amfory. V oblasti Kacheti ve východní Gruzii se na výrobu vína používá po tisíciletí. Celý postup výroby vína v kvevri byl na žádost Gruzie v roce 2013 zapsán do seznamu „Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva“ UNESCO. Kvevri se nevyrábí na hrnčířském kruhu, ale po mnoho týdnů keramik přidává hlínu na zaschlý podklad z předešlého dne, po vysušení se nádoba vypálí v jednorázově připravené peci. Objem bývá většinou mezi 200 až 2000 litry.