S prezidentskými kandidáty dostali Plzeňané i letáky k referendu

Plzeň - V některých obálkách s kandidáty na prezidenta byly prý v Plzni i letáky vyzývající k odmítnutí stavby multifunkčního domu v centru města. Právě o vybudování obchodního centra budou Plzeňané v pátek a sobotu rozhodovat společně s prezidentskými volbami v místním referendu. Jeho přípravný výbor i investor obřího sporného multifunkčního domu za 2,5 miliardy korun podají kvůli letákům trestní oznámení. Řekl to zmocněnec přípravného výboru referenda Martin Marek s tím, že aktivisté právě na policejní služebně podávají oznámení.

Zástupce investora, firmy Amádeus, Jan Petřík uvedl, že se na magistrát a policii obrátí v úterý. „Amádeus dnes kontaktovala více než desítka lidí z oblasti Lochotína v Plzni, kteří uvedli, že o víkendu, kdy probíhala distribuce volebních lístků, měli v úředních obálkách s hlasovacími lístky i letáky k referendu,“ řekl Petřík. Podle něj jde o občany pěti ulic, kde žije zhruba pět tisíc obyvatel. Letáky aktivistů vyzývají k odmítnutí stavby.

„V průběhu úterý budeme muset podat podnět k prošetření této situace do nejmenšího detailu, protože se nedomníváme, že by to byl faul ze strany magistrátu,“ uvedl Petřík. Podle něj to mohla způsobit doručovací služba a není mu známo, kdo ji zajišťoval. „Tito lidé ohrozili konání a výsledek referenda, protože přímo voliče nabádají, jak mají hlasovat,“ dodal.

„Pro nás je to úplně nová informace, teď to slyšíme poprvé od pana Petříka, to je jediný zdroj, který k tomu máme. My jsme takového nic nepodnikali,“ reagoval zmocněnec přípravného výboru referenda Martin Marek. Ihned kvůli tomu odešel na policejní služebnu.

Podle Marka vnímají příznivci referenda zveřejněnou informaci jako pokus o narušení voleb a nevylučují, že její autorem je PR agentura, která pomáhá investorovi v kampani proti referendu. Podle aktivisty Petra Vaňka nemůže nikdo vinit přípravný výbor, protože distribuci obálek s prezidentskými kandidáty zajišťuje magistrát, zatímco informační letáky k referendu jsou k dispozici kdekoliv. „Pokud měl někdo chuť poškodit kampaň a vynést to do médií, tak to není naše starost,“ uvedl Vaněk. Přípravný výbor kvituje, že investor bude konat právní kroky. „Možná je to první věc, na které se shodneme, že by se to mělo prošetřit až do posledního člověka, který se na distribuci podílel,“ dodal Petřík.

Obří obchodní centrum má vyrůst na místě zbořeného domu kultury poblíž historického jádra města. Aktivisté sehnali pro vyhlášení referenda podporu téměř 20 000 obyvatel.