Kácení nebylo potřeba, vzkazují na Šumavu Němci

Praha/Vimperk – Kácení stromů zasažených kůrovcem v Národním parku Šumava nebylo nutné. Parkové správě to vzkázali zástupci sousedního Národního parku Bavorský les. Podle jejich zkušeností se les zasažený lýkožroutí nákazou dokáže zotavit. Výsledky svého výzkumu představili zástupci německého parku společně s lidmi z Hnutí Duha, které kácení na české Šumavě kritizovalo.

Správci německé části Šumavy sledovali vývoj lesa zasaženého kůrovcem v letech 1991 až 2011. Mark Heurich, který je odpovědný za monitoring vývoje lesů, uvedl, že se brouk rozšířil až na šest tisíc hektarů, nyní je na 99,5 procentech plochy omlazený porost se zvýšenou biodiverzitou. „Díky kůrovci a polomům došlo k otevření korunového zápoje (prolínání korun stromů), zvýšení množství tlejícího dřeva, a tím i k nárůstu počtu vzácných druhů,“ vysvětlil Heurich.

Zakladatel a bývalý dlouholetý ředitel parku Bavorský les Hans Bibelriether potom oznámil, že není třeba obávat se kvůli kůrovci ani ekonomických ztrát. Podle studie bavorského parku nahrazují ztráty z těžby dřeva příjmy z turistiky. Zatímco národní park kvůli tomu, že nekácel, přišel až o 10,8 milionů eur ročně (276 milionů korun), turisté do oblasti přinesly 13,5 milionu eur za rok (344 milionů korun).

V minulých letech probíhaly na Šumavě spory o to, jak naložit s lesem v srdci národního parku, který po orkánu Kyrill v roce 2007 zachváitla kůrovcová nákaza. Vedení parku se nakonec rozhodlo nakažené stromy vykácet, aby zabránilo dalšímu šíření brouků. Na několika místech proti kácení vystoupili aktivisté.