Dva noví ústečtí radní se vystavují střetu zájmů

Ústí nad Labem - Hned dva noví radní v Ústí nad Labem mají problém se střetem zájmů. Oba totiž zároveň šéfují příspěvkovým organizacím města. Do střetu zájmů se tak mohou dostat například při jakémkoli hlasování o penězích, zakázkách nebo kontrolách v městem řízených organizacích.

Deset let šéfuje Jan Eichler ústeckému domu dětí a mládeže, teď dosedl i do rady města. Obě funkce naráz jsou podle odborníků na veřejnou správu problém. Jako ředitel příspěvkové organizace se totiž dříve nebo později dostane do střetu zájmů. „Zákon to přímo takhle nezakazuje, ale ti lidé se nutně dostanou do desítky situací, kdy půjde o to, co zákon zakazuje,“ uvedl Oldřich Kužílek, Otevřená společnost, o.p.s.

Podobné to je i s dalším nově zvoleným radním Miroslavem Králem. Ten obratem dosedl do křesla šéfa další příspěvkové organizace - městského muzea. Podle opozice by si oba měli vybrat. „Myslím si, že by bylo zadobro buď být radním města a rozhodovat o příspěvkových organizacích, nebo být ředitelem příspěvkové organizace,“ uvedla Lenka Jaremová  /ODS/ předsedkyně strany v Ústí nad Labem.

Reportáž Terezy Malecké (zdroj: ČT24)

Příkladem střetu zájmů je v těchto případech například jakékoli hlasování o penězích, zakázkách nebo kontrolách v městem řízených organizacích. Magistrát ani Eichler problém ve sloučení funkcí nevidí. „Každý zastupitel může být zvolen i radním. Nezáleží ani na povolání,“ sdělila Romana Macová, mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem. „Odpovědnost cítím za resort, který mi byl svěřen, ale nejen za dům dětí a mládeže, takže v tom nevidím tak velký problém,“ uvedl Jan Eichler (bezp.), ředitel Domu dětí a mládeže v Ústí nad Labem, radní.

„Oni jsou ze zákona povinni při každém jednání, které se dotkne nějak té organizace, pořád hlásit do protokolu, že jsou ve střetu zájmů,“ uvedl Kužílek. Jan Eichler ale například při hlasování o rozpočtu města a tedy i rozpočtu domu dětí a mládeže střet zájmů nenahlásil. „V každém případě jsem se zdržel hlasování a myslím si, že to bylo dostatečně zdůrazněno, že jsem v tom podjatý,“ uvedl Eichler. Za porušení zákona přitom hrozí až padesátitisícová pokuta.