Na severu, západě i jihu Čech hrozí povodně

Praha - Vytrvalý déšť zvedá hladiny řek - především na severu a severozápadě Čech. Druhý povodňový stupeň už je ve Třetím Mlýně na Chomutovce, první stupně pak na Lužické Nise a Svatavě. V platnosti je varování meteorologů před zvýšením hladin řek a potoků. Povodňovou bdělost vyhlásil ČHMÚ od páteční noci až do sobotního odpoledne. Do zítřka by mělo napršet až 40 milimetrů srážek. Podle meteorologa ČHMÚ Arnošta Šíra bude nejsilnější úhrn srážek v noci na sobotu, při čemž během sobotního odpoledne by měl déšť ustávat.

Překročení hladiny prvního stupně povodňové aktivity hrozí podle meteorologů v severních Čechách zejména na Svatavě, Chomutovce, Smědé a Lužické Nise. V západních Čechách hrozí povodně na přítocích Berounky, hlavně v povodí Úslavy a Klabavy. Na jihu Čech jde především o Malši a Lužnici.

Výstraha ČHMÚ platí pro celý Liberecký, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj. Pro Kraj Vysočina meteorologové výstrahu nevydali, ačkoli i tam může spadnout mnoho vody. „Očekáváme výraznější srážky na severozápadních návětřích hor a Českomoravské vrchoviny, kde by do sobotního rána mohlo spadnout deset až 40 milimetrů srážek (zejména Krušné a Jizerské hory), na ostatním území předpokládáme úhrny od pěti do 15 milimetrů,“ uvedl ČHMÚ.

Rozhovor s meteorologem Arnoštem Šírem z ČHMÚ (zdroj: ČT24)