Lyžovat se o víkendu nebude všude, obleva to znemožňuje

Praha – Kdo se chce o víkendu vydat na hory, udělá nejlépe, když si vezme pohorky. K lyžování totiž nejsou příliš vhodné podmínky. Část lyžařských středisek je mimo provoz, většina ostatních má uzavřeny některé vleky a sjezdovky. Příčinou jsou vysoké teploty a trvající obleva. Lyžařům o víkendu nebude přát ani počasí, od pátku do neděle má v příhraničí pršet.

Vhodnou ilustrací panujících podmínek jsou lyžařské areály v Beskydech. Jsou sice vesměs otevřeny, ale jenom díky tomu, že mají umělé zasněžování – přírodní sníh takřka není. V Mostech u Jablunkova jsou v provozu dvě sjezdovky, kde bylo vytvořeno asi 60 centimetrů sněhu. V Bílé je otevřen téměř celý areál s výjimkou snowparku, ale sněhu je stěží 30 centimetrů. Na sjezdovkách Razuly či na Trojáku je asi 40 centimetrů sněhu a v Karolince až 60 centimetrů, tyto skiareály fungují zhruba z poloviny.

Málo přírodního sněhu je i v Jeseníkách, na to doplácejí zejména běžkaři, podle Horské služby je jim k dispozici zejména oblast v okolí Paprsku a mezi Červenohorským sedlem a Švýcárnou. Málo sněhu je dokonce i na svazích Pradědu, ovčárenské vleky proto stojí. Další střediska jsou v provozu díky umělému zasněžování, avšak část vleků i v nich zůstává mimo provoz. „Přírodního sněhu je kolem 30 až 35 centimetrů ve vyšších polohách, v níže položených střediscích je to kolem 15 centimetrů,“ přiblížil náčelník Horské služby Michal Klimeš.

Ve velkých areálech v Jizerských horách je od 15 do 80 centimetrů sněhu. Na Tanvaldském Špičáku, Bedřichově, Severáku i Desné-Černé Říčce jsou otevřené všechny sjezdovky. Lyžovat se dá i v areálu na Ještědu.

Krkonoše jsou na lyžaře připravené, na svazích leží většinou kolem 30 centimetrů technického sněhu. Ani zde nejsou v provozu všechny vleky a otevřeny všechny sjezdovky. Mimo provoz jsou například černé trasy ve Svatém Petru i na Medvědíně, v Rokytnici se lyžaři vůbec nedostanou na Lysou horu, lepší to je na Černé hoře a v Peci pod Sněžkou.

Příznivé podmínky panují v Krušných horách, kde je v plném provozu klínovecké lyžařské středisko stejně jako skiareál v Klínech a sedm z osmi vleků jezdí i v Zadní Telnici. Na své si přijdou i běžkaři, kteří mohou vyrazit do okolí Božího Daru.

Cesta do Orlických hor by pro lyžaře rovněž měla být úspěšná. Skiareály vesměs mají umělé zasněžování, na sjezdovkách je od 60 do 75 centimetrů sněhu. „Všechny sjezdové tratě v Říčkách i doprovodné služby jsou plně v provozu. Běžecké tratě jsou sjízdné v úseku od Homole po Panské pole,“ vzkázali vlekaři z Říček. Na sjezdovkách v Deštném v Orlických horách leží kolem 40 centimetrů sněhu, otevřeny jsou zhruba dvě třetiny areálu. Na úbočích Bukové hory je v plném provozu červenovodská lanovka, na čenkovické straně jezdí pouze jedna lanovka a část tratí je uzavřena.

V české části Šumavy je v plném provozu lipenský areál a s výjimkou černé sjezdovky se jezdí i na Špičáku. V areálech je kolem půl metru sněhu. Jezdí se také na Zadově, kde jsou v provozu asi tři čtvrtiny střediska. Za hranice lze bez obav zamířit na Hochficht, kde je uzavřena pouze jedna sjezdovka, i na Grosser Arber, kde není v provozu pouze černá sjezdovka.

Ve středu Čech se bude o víkendu lyžovat v Monínci, Chotouni a na Šibeničním vrchu. Na Vysočině je v provozu kolem 12 sjezdovek, nejvíc tradičně na Žďársku, například na Harusově kopci.