Turnovské nemocnici bude krýt záda liberecká krajská nemocnice

Liberec – Krajská nemocnice v Liberci se v průběhu roku sloučí s městskou nemocnicí ve 20 kilometrů vzdáleném Turnově. Menší zdravotnické zařízení hledalo strategického partnera celý rok, fúze s největší nemocnicí v kraji mu má pomoci ušetřit při nákupech vybavení i léků. Podle opozice na turnovské radnici je ale spojení městské nemocnice s jejím krajským protějškem předehrou postupného zániku urgentních oddělení, jako je chirurgie nebo jednotka intenzivní péče.

Turnovská nemocnice patří s 200 lůžky v Libereckém kraji k těm menším, navíc ji dlouhodobě trápí nedostatek lékařů. Vedení města věří, že po spojení turnovského zařízení s pětkrát větší libereckou nemocnicí problémy vyřeší. Ředitel Krajské nemocnice Liberec Jiří Veselka zase věří, že po spojení s turnovskou nemocnicí získá lepší pozici pro jednání s pojišťovnami.

Podle turnovské městské opozice ale povede fúze k postupnému zániku urgentních oddělení místní nemocnice a zůstanou jen lůžka následné péče. „Mám strach z toho, že kdo bude první na odstřel, bude samozřejmě Turnov, který pro ně bude přítěžek,“ varovala opoziční zastupitelka a členka dozorčí rady turnovské nemocnice Šárka Červinková.

Turnovská starostka Jana Maierová je ale přesvědčena o opaku – díky spojení s větším partnerem bude pozice městské nemocnice nebývale silná. „Situace ve zdravotnictví je ohrožením pro malé nemocnice. Ubránit se jak tlaku pojišťoven, tak třeba požadavkům odborných společností není vždy jednoduché,“ podotkla starostka. Vedení krajské nemocnice potom představilo plány, podle kterých žádné rušení v Turnově není plánováno. Po fúzi se sem přestěhují kromě části rehabilitačních lůžek také chirurgické výkony, na které stačí jednodenní hospitalizace. 

Na sloučení obou nemocnic zatím pracují právníci. Vše může být připraveno do poloviny roku.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)