Na Václaváku zůstanou čtyři stánky, zbytek skončí 13. ledna

Praha – Václavské náměstí je stále plné stánků s občerstvením či květinami, a to přesto, že pražský magistrát ke konci minulého roku vypověděl smlouvy jejich nájemcům a nadále by měly pokračovat pouze čtyři z nich. Město nyní dalo ostatním nájemcům čas na vyklizení stánků do konce vánočních trhů, ovšem s tím, že by již neměli prodávat. To ale majitelé odmítají, prodej tak ještě pokračuje.

Město chce současných 23 stánků z Václavského náměstí odstranit, aby místo nich mohlo postavit nové. Dokud nevzniknou, měl na celém náměstí zůstat pouze jeden stánek, magistrát se v poslední chvíli rozhodl zvýšit jejich počet na čtyři. Dva z nich budou nabízet občerstvení, jeden květiny a jeden noviny.

Nájemce zbylých 19 stánků s občerstvením, květinami či tiskem vypovědělo město ke konci minulého roku. Zatím ale prodej pokračuje – magistrát se totiž s nájemci dohodl na lhůtě k vystěhování, která má vypršet až s koncem vánočních trhů na Václavském náměstí 13. ledna.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Podle úřadu by stánky už neměly mít otevřeno – což se ale nestalo a prodej pokračuje i po Novém roce, ačkoli se tak provozovatelé vystavují sankcím od živnostenského odboru. Podle nájemce jednoho stánku Milana Janečka ale bude prodej pokračovat. „Je zbytečné, aby bylo zavřeno, když to tam stojí,“ řekl.

Poslední čtyři stánky mají smlouvu buď do poloviny, nebo do konce roku 2013. Zatím má v horní části vzniknout náhrada zrušených stánků. Půjde o prosklené kiosky, jejichž podobu vedení města vybralo v loňském roce. Kdy přesně nové stánky vzniknou, ale zatím není známo – magistrát dosud nevypsal výběrové řízení na dodavatele.