Popálení z přelomu roku jsou stabilizováni, děti pyrotechniku našly

Praha/Ostrava – Přímo na ulici našla na Nový rok čtveřice dětí z Hranic na Přerovsku výbušninu, kterou později odpálily a dvě při tom utrpěly vážná poranění. Pyrotechnický předmět na ulici zřejmě zůstal po silvestrovských oslavách. Obě poraněné děti zůstávají v ostravské nemocnici. V nemocnici je také muž, který na Silvestra utrpěl popáleniny po výbuchu podomácky vyrobené pyrotechniky. Podle zdravotníků je muž mimo ohrožení života a jeho stav je stabilizovaný.

Muž z Teplic, kterému vybuchla podomácku vyrobená pyrotechnika, utrpěl popáleniny druhého stupně na deseti procentech těla. Pečují o něj lékaři z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Muž je mimo ohrožení života a pakliže nedojde ke komplikacím, může být propuštěn zhruba do tří týdnů,“ uvedl mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek. Výbuch v Teplicích na silvestrovské odpoledne poranil ještě jednoho muže, který byl převezen do ústecké nemocnice s popáleninami a devastujícím poraněním horní končetiny.

Výbušnina ležela na ulici

Děti z Hranic, které popálil výbuch pyrotechniky o den později, skončily na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě. Desetiletý chlapec utrpěl popáleniny prvního a druhého stupně v obličeji a na rukou, méně popálena byla patnáctiletá dívka, která má rovněž poraněný obličej a také jednu ruku.

K nebezpečnému předmětu se skupina čtyř dětí, z nichž dvě výbuch neporanil, dostala podle policistů velmi snadno. „Děti pyrotechniku našly v ulici Jaselská, ve stejné ulici, kde ji později odpálily. O jakou pyrotechniku se jednalo, by nám měly objasnit expertízy,“ řekl policejní mluvčí Josef Bednařík. Krátce po výbuchu na místo dorazil policejní pyrotechnik, který odebral zbytky třaskavé látky k dalším rozborům.