Moravské silnice pokryla ledovka, české náledí

Praha – Ledovka, před jejíž tvorbou varovali v neděli meteorologové, pokryla přes noc Vysočinu, jih Moravy a také část Jihomoravského kraje. V Čechách se potom místy vytvořilo na silnicích náledí. Meteorologové očekávají, že se ojediněle bude ledovka tvořit i příští noc.

Na Vysočině, v Jihomoravském i Zlínském kraji a také v části jižních Čech nad ránem pršelo. Podchlazený déšť dopadal na zmrzlou zem, kde se vytvořila ledovka. Velký pozor při cestě po cestách jí pokrytých museli dávat chodci i řidiči. Například na Brněnsku se na silnici z krajského města do Zastávky srazilo deset aut. Na Vysočině potom došlo i ke smrtelné nehodě. „V našem kraji jsme od 5 do 9 hodin řešili celkem jedenáct dopravních nehod, při kterých bohužel zemřela jedna osoba,“ řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Kromě mimořádně kluzkých vozovek ale čekaly na řidiče i další nástrahy: Například na Vysočině na několika silnicích uvázly autobusy a nákladní auta, pro která jsou kluzké silnice nesjízdné. Do terénu vyjeli silničáři, kteří solili vozovky a snažili se drtit led. „Sypače vyjely na silnice všech tříd. Ale déšť začal padat docela pozdě, takže úseky ještě dojíždějí,“ uvedl dopoledne dispečer krajské správy.

Výstrahu před ledovkou vydal Český hydrometeorologický ústav pro celou Moravu a Slezsko, Pardubický a Královéhradecký kraj, celý Kraj Vysočina a z Jihočeského kraje pro Táborsko a Jindřichohradecko. Platila do deseti hodin dopoledne. Zmrzlý déšť, ze kterého se ledovka vytváří, nakonec padal především v jižní části oblasti, pro kterou byla výstraha vydána, ačkoli se ledovka objevila také mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem.

Ledovka pokryla Moravu (zdroj: ČT24)

Kluzko bylo ale i jinde. Zejména na horách se tvoří náledí. Silničáři upozorňují, že může být kluzko na mostech. Náledí se vytváří také na některých horských komunikacích. „Pozor by si měli dát řidiči hlavně na silnicích třetích tříd, kde je zledovatělá vrstva ujetého sněhu,“ upřesnil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje.

V příštích dnech bude led na komunikacích pravděpodobně k vidění ještě častěji. Do Česka přichází studená fronta. Dnes se ještě teploty vyšplhají k 1 až 5 stupňům nad nulu, ale na horách má mrznout celý den. Od čtvrtka již bude kolem nuly, ČHMÚ upozorňuje, že se ojediněle opět bude tvořit ledovka.