Referendum o plzeňském Corsu: Hrozí městu ztráta desítek milionů?

Plzeň – Přijde Plzeň po případném zamítnutí stavby obchodního centra Corso o desítky milionů, možná i miliardy? O to se nyní přou aktivisté, kteří prosadili referendum, v němž Plzeňané rozhodnou o budoucnosti plochy na břehu Radbuzy, s radnicí. Podle radnice by zastavení stavby znamenalo obrovskou ránu pro městskou pokladnu, aktivisté tvrdí, že město nebude muset od investora vykupovat pozemky ani mu platit za zmařenou investici.

Plzeňané, kteří prosadili referendum o výstavbě centra Corso, považují za hlavní cíl své snahy, aby byl výsledek referenda platný – tedy aby přišlo dost lidí. „Je to velmi unikátní příležitost. V České republice se zatím ještě nikdy nekonalo úspěšné referendum ve velkém městě,“ poukázal člen přípravného výboru referenda Petr Vaněk.

Aktivisté se snaží prosadit zastavení stavby, tzn. aby lidé v referendum odpověděli „ano“ na otázku: "Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky
v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení
na místě Domu kultury Inwest?" Začali proto rozdávat letáky a vyvěšovat platáky do oken nebo výloh obchodů.

Radnice, která dříve referendum odmítla vyhlásit (aby tak nakonec učinil soud), ale před takovým hlasováním varuje. Vedení města tvrdí, že investorovi, firmě Amadeus Real, by v případě zastavení stavby muselo zaplatit desítky milionů. „V konečném důsledku, jak jsme teď schopni odhadnout, může být ta částka až 263 milionů korun,“ varoval náměstek primátora Martin Zrzavecký. Podobně hovoří i zástupce investora Jan Petřík, který varoval také před dodatečným požadavkem na náhradu škody. „Může se pohybovat v částkách miliard korun,“ podotkl.

Aktivisté takové počty odmítají. Tvrdí naopak, že město nemusí od investora vykupovat pozemky ani platit za zmařenou investici. Ve městě nalézají podporu, lidé přicházeli kampaň aktivistů podpořit i na silvestrovské odpoledne.

Rozhodnuto může být v Plzni už příští víkend. Referendum se bude konat ve stejném termínu jako prezidentské volby.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)