Podomácku vyrobený dělobuch explodoval mužům pod rukama

Řetenice - Výbuch podomácku vyrobené pyrotechniky zranil dva muže z Řetenic na Teplicku. První muž byl převezen do ústecké nemocnice, druhého zraněného transportoval vrtulník do jedné z pražských nemocnic. Na místo byl přivolaný pyrotechnik a příčinu výbuchu dál vyšetřuje policie.

Podle prvotních informací se oba muži snažili namíchat uvnitř maringotky ve sběrném dvoře výbušnou směs na silvestrovské dělobuchy. Explodovala jim ale pod rukama. Oba zranění jsou popáleni na rukou a v obličeji. 

„Byli v bezprostřední blízkosti exploze, takže proto ten těžký úraz,“ vysvětluje zástupce ředitele územního odporu Policie ČR Teplice Jaroslav Jedlička. Proč k výbuchu došlo, policie teprve šetří. Musí především počkat na výsledky expertízy. „Jede tam pyrotechnik, aby místo zajistil,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Vrtulník přepravil jednoho z mužů na popáleninové oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Má popáleniny druhého stupně asi na deseti procentech povrchu těla. Pacient leží na jednotce intenzivní péče, ale je ve stabilizovaném stavu, mimo ohrožení života.

Druhý zraněný je podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Výbuch zasáhl především ruku, na kterou měl devastující účinky. Navíc je muž i popálen.

Ilja Deyl, ředitel ZZS Ústeckého kraje:

„Kolem půl třetí došlo k výbuchu podomácku vyrobeného dělobuchu a došlo ke zranění dvou osob, která lze charakterizovat jako vážná zranění. Jeden člověk byl převezen do traumacentra v Ústí nad Labem se zraněním horní končetiny a popáleninami, druhý člověk byl vrtulníkem převezen na popáleninovou kliniku vinohradské nemocnice.“

Hasiči před neopatrným zacházením s pyrotechnikou varují pravidelně. „Vážná zranění často s trvalými následky způsobuje každý rok neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Největší nebezpečí pak představuje zejména ta podomácku vyráběná pyrotechnika,“ varuje mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)