Místo zpustlého Přednádraží výrobní provozy. Ghetto srovná vlastník se zemí

Místo ghetta výrobní areál (zdroj: ČT24)

Ostravské opuštěné ghetto Přednádraží, které zažilo několik neúspěšných dražeb, má již druhým rokem nového majitele. Společnost Ostravské opravny a strojírny, která má poblíž výrobní areál, nyní vykupuje zdejší pozemky. Poté začne budovy postupně demolovat.

A na jejich místo rozšíří svůj závod. Firmě zatím patří pouze samotné domy, okolní pozemky se společnost snaží odkoupit od jejich majitelů, především Českých drah. Dohoda o odkupu teď finišuje. „Na konci dubna bude dozorčí rada schvalovat odprodej,“ uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Jednání směřují ke konci, mělo by to klapnout. Plánujeme zde rozšířit výrobní areál.
Karel Ležatka
právní zástupce Ostravských opraven a strojíren

Vlastníků pozemků je ale více. Zatímco Správa železniční dopravní cesty zde v budoucnu počítá s případným rozšířením železniční trati, městský obvod se případnému odprodeji svého pozemku bránit nebude.

„Čekáme, až nám vlastník představí své plány,“ dodala Petra Bernfeldová (Ostravak), starostka Moravské Ostravy a Přívozu. Obvod podle ní snahy majitele zdejších domů podporuje – chce, aby tu vznikla výroba a s ní spojená pracovní místa.

Demoliční výměry na domy vydal už dříve ostravský stavební úřad, k zemi jich půjde všech deset.

Obývali je železničáři, pak nepřizpůsobiví

Domy v Přednádraží byly postaveny před první světovou válkou pro železničáře. Od 90. let se sem ale začali stěhovat nepřizpůsobiví, definitivní ránu domy dostaly během povodní v roce 1997.

Problematická situace v místě začala v létě 2012, kdy stavební úřad rozhodl, že obyvatelé musejí domy opustit, protože jsou nebezpečné. Mezi hlavními závadami byly hlášeny například vytrhané elektrické vedení, chybějící překlady nad okny a dveřmi, vlhké zdivo, plísně, zatékání do střech nebo poškozené rozvody plynu, vody a vnitřní kanalizace. Tehdy zde žilo zhruba 200 lidí.

Někteří obyvatelé poté odešli do ubytoven, jiní se snažili své bydlení v Přednádraží udržet. Boj ale nakonec vzdali a poslední obyvatelé se odstěhovali předloni v červenci. Domy pak skončily v dražbě kvůli dluhům společnosti Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila, který je chtěl postupně opravit.

V roce 2011 propukla v lokalitě kvůli špatným hygienickým podmínkám epidemie žloutenky. Kanalizaci nikdo neopravoval, protože nebylo jasné, komu vlastně patří.

  • Domy z neomítnutých červených cihel nechala před 1. světovou válkou postavit pro své zaměstnance rakousko-uherská železnice. Podle pamětníků tam bylo pěkné bydlení s upravenými zahrádkami. Zásadní ránu jim dala povodeň v roce 1997, během které bylo Přednádraží pod vodou. Do zničených bytů se začaly stěhovat hlavně problémové rodiny z jiných částí města. Tehdejší vlastník, České dráhy, komplex roku 2009 prodaly realitní kanceláři, která pak našla zájemce – Oldřicha Roztočila. Začalo docházet k rabování a dalšímu chátrání. Kanalizace tam poprvé praskla v roce 2010, později se tam šířila žloutenka. V červenci 2012 tam byla zastavena voda a nájemníci protestovali. Skončilo to jejich vystěhováním.