Svatá rodina i s andělem jsou ve Zlukově jako živí

Zlukov (Táborská) – Biblické postavy v životní velikosti stojí na návsi ve Zlukově u Veselí nad Lužnicí. Velký dřevěný betlém vyřezal místní řezbář Oldřich Wagner z lípy. Potřebný materiál mu zajistila obec po dlouhém shánění, když vyměnila strom pokácený v sousedním Řípci za káru plnou dřeva na topení.

V poslední adventní neděli přijela do Zlukova celá Svatá rodina, přiletěl anděl a dorazil také pastevec s ovečkami. Místní lidé nainstalovali Wagnerův betlém dopoledne, aby ho mohli večer poprvé rozsvítit. „Byla to hozená rukavice. Jsem za to rád a dělal jsem to, aby se to lidem líbilo,“ podotkl autor betléma.

Že chtějí betlém a že ho Oldřich Wagner vytvoří, se Zlukovští dohodli již na čarodějnice. Ukázalo se ale, že sehnat potřebné lipové dřevo je nečekaně náročný úkol. „Byla spousta nabídek, spousta možností, jak to dřevo sehnat – ale bylo to za šílené peníze. Dozvěděli jsme se, že v sousední obci v Řípci pokáceli u kapličky strom lidem na palivové dříví a ten člověk ho s námi vyměnil za káru obecního dříví,“ popsal shánění dřeva zlukovský starosta Zdeněk Zeman.

Na návsi zůstane Wagnerův betlém do Tří králů. Potom nezanikne a bude vidět opět za rok. „Figury demontujeme, uskladníme na obecním úřadě, přijede jeřáb a odvezeme ho k soukromníkovi do stodoly,“ řekl starosta Zeman.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)