Vsetín bez starosty. Zastupitelé nástupce Jiřího Čunka nezvolili

Město Vsetín zůstává bez starosty. Zastupitelé nového nezvolili, nesešli se totiž v dostatečném počtu, aby mohli hlasovat. Zkrachoval tak plán rychle nahradit Jiřího Čunka, který v úterý na svou funkci rezignoval. Další zasedání zastupitelstva by se mělo uskutečnit příští týden.

Poté, co z funkce starosty Vsetína v úterý odstoupil Jiří Čunek (KDU-ČSL), očekávalo se, že nového zvolí zastupitelé hned druhý den. Kandidátem je lidovec a ředitel obecně prospěšné společnosti Elim Vsetín Jiří Růžička. Na jednání zastupitelstva ale dorazilo jen šest z jednadvaceti zastupitelů, a zastupitelstvo tak nebylo usnášeníschopné.

Podle opozice bylo přerušení úterního jednání svévolné a nestandardní

Úterní zastupitelstvo, na kterém Čunek rezignoval na post starosty i zastupitele, bylo přerušeno a mělo pokračovat další den. Opoziční Koalice pro otevřený Vsetín (KOV) ale upozornila, že se k přerušení zastupitelé nemohli vyjádřit ani o něm hlasovat, a že se proto středečního pokračování nezúčastní.

„Podle našeho názoru bylo přerušení svévolné a nemá oporu v jednacím řádu. Proto se tohoto jednání, a tedy ani volby starosty, nezúčastníme,“ uvedl lídr KOV Michal Berg.

Zastupitel Dalibor Sedláček za ČSSD, který na středeční jednání přišel, řekl, že dostal sms zprávu od kolegů, že se zastupitelstvo nekoná. Důvody neznal a neví, jestli souvisely s kritikou přerušení úterního zastupitelstva. Podle Sedláčka není problém v kandidátovi na starostu Jiřím Růžičkovi. „Myslím si, že vzhledem k práci, kterou zatím dělá, je to dobrý kandidát,“ prohlásil Dalibor Sedláček.

Místostarostka Simona Hlaváčová (KDU–ČSL) důvody nepřítomnosti zastupitelů nekomentovala. „Skutečnost je taková, že nebyl dostatečný počet zastupitelů, v tu chvíli se jednání musí přerušit a ukončit,“ sdělila Hlaváčová. Místostarostku teď čeká práce na svolání dalšího zastupitelstva, které bude v co nejkratší době. Dodala, že neobsazená funkce starosty pro město není komplikací.

Situaci ve Vsetíně komentuje reportér Josef Kvasnička (zdroj: ČT24)

Čunek rozhodnutí oddaloval kvůli komplikacím s projektem úprav před vlakovým nádražím

Čunek odchod z čela vsetínské radnice sliboval poté, co byl loni v listopadu zvolen hejtmanem. Zůstává i ve funkci senátora za Vsetínsko. Navíc nevyloučil, že se na květnovém sjezdu strany bude ucházet o křeslo předsedy celostátní KDU-ČSL.

Jeho odstoupení z funkce starosty se očekávalo dřív, odklad nedávno odůvodňoval tím, že se zkomplikoval projekt úpravy prostoru před vlakovým nádražím ve městě. Nyní však podle něj je možné odejít i od rozdělaných projektů, kandidát na starostu Jiří Růžička je totiž vystudovaný stavař.

Vsetín vede menšinová koalice lidovců, hnutí ANO a STAN, v zastupitelstvu má deset křesel.
Další zasedání zastupitelstva by se mělo uskutečnit příští týden.