Zřízení městské policie je moc drahé, stěžují si starostové

Nové Sedlo (Sokolovsko) – Příliš mnoho podmínek stojí podle starostů menších měst v cestě zřízení obecní policie. I když by místní strážce pořádku města chtěla, většinou na jejich základní vybavení nemají peníze. Požadovaného zmírnění pravidel se ale pravděpodobně nedočkají. Ministerstvo vnitra by naopak rádo podmínky ještě zpřísnilo.

Starosta Nového Sedla na Sokolovsku je přesvědčen, že jsou strážníci potřeba. Poukázal například na jejich nedávný úspěch, když bleskově chytili opilce, kteří trhali obecní stromky a ničili značky. Jejich činy zaznamenala městská kamera, a tak byly k dispozici i důkazy. „Došlo k plné úhradě plné škody vůči městu. V současné době se ještě řeší u státního zástupce poškození dopravní značky,“ podotkl starosta Martin Loukota.

Své strážníky by chtěla i okolní menší města. Problémem jsou podle starostů napjaté obecní rozpočty a náročné předpisy, které upravují práci strážníků. „Než by vůbec šli do ulic, tak by to město stálo okolo 300 tisíc korun,“ poukázala starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová. Podle velitele karlovarských strážníků Marcela Vlasáka je potřeba zřídit a vybavit služebnu a zakoupit pro městskou policii vozidlo a strážníky proškolit, potom je nutné platit jejich provoz. Horní Slavkov by tak za městskou policii celkem zaplatil přes milion korun ročně, to je však pro malé město příliš.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Starostové by uvítali, kdyby se požadavky na zřízení obecní policie zmírnily. Ministerstvo vnitra ale o benevolentnější právní úpravě neuvažuje. „Podmínky pro zakládání obecní policie zůstanou tak, jak jsou,“ řekl mluvčí úřadu Vladimír Řepka. Pokud by ke změně přece jenom došlo, šla by opačným směrem – ministerstvo uvažuje spíše o zpřísnění podmínek.

Malá města a obce na Sokolovsku se přesto myšlenky na vlastní strážníky zcela nevzdávají. Prověřují možnost, že by vytvořily společnou městskou policii a na její provoz společně přispívaly.