Zimola odstoupí z funkce jihočeského hejtmana. Chce očistit své jméno

Zimola rezignoval na funkci hejtmana (zdroj: ČT24)

Jiří Zimola (ČSSD) končí jako jihočeský hejtman. Oficiálně složí funkci na nejbližší schůzi zastupitelstva. Odchází po necelých devíti letech,  jeho poslední koalice, kterou sestavil s ANO, se mu rozpadla v pondělí. ANO již o nové koalici jedná s občanskými demokraty. ČSSD ale chce také sestavit novou koalici, která by však byla již bez Jiřího Zimoly.

Hejtman Zimola ohlásil rezignaci po dopoledním zasedání zastupitelského klubu krajské ČSSD. „Rozhodl jsem se tak proto, že současná jihočeská politická situace vyžaduje jasné a opravdu chlapské řešení. Byl jsem v posledních týdnech vystaven enormnímu tlaku,“ řekl.

Nyní se chce Zimola zaměřit na to, aby očistil své jméno. V řádu několika příštích týdnů hodlá vyvrátit veškerá podezření a spekulace o tom, že ve společnosti Jihočeské nemocnice, kterou vede kraj, byly nečitelné finanční transakce. Opozice vedení kraje obvinila z toho, že z nemocnic vyvádí peníze. Zimola chce proto zveřejnit výsledky auditu společnosti, který prověří hospodaření nemocnic.

Chci veřejnosti ukázat, jaké bylo skutečné pozadí, kdo tahal za nitky a kdo potřeboval odstranit populárního hejtmana. Chci ukázat na jihočeskou ODS a na její mafiánské praktiky a pokrytectví, s nímž právě ona káže o morálce.
Jiří Zimola
jihočeský hejtman (ČSSD)

Ačkoli již ANO dalo najevo, že se chystá sestavit novou koalici, ve které by chyběli sociální demokraté, nové spojence hledá i končící hejtman. V ní by měly figurovat ČSSD, hnutí Jihočeši 2012, koalice Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL. „Tahle koalice má velkou šanci na to, aby vznikla,“ míní. Jednání není na začátku – sociální demokraté se do něj pustili, jakmile jim ANO vypovědělo spolupráci.

Sobotka konec svého kritika vítá

Jiří Zimola naznačil, že i kdyby se podařilo ČSSD sestavit novou koalici, již by v ní nefiguroval. „Pokud může jeden krok vzad jednoho člověka umožnit chůzi celému týmu, pak v tuto chvíli tento krok rád učiním,“ uvedl. Novou hejtmanku by chtěli sociální demokraté mít z dosavadní Zimolovy náměstkyně Ivany Stráské.

Brífink Jiřího Zimoly: „Současná jihočeská politická situace vyžaduje jasné a chlapské řešení“ (zdroj: ČT24)

Že se dlouholetý hejtman rozhodl odstoupit, již ocenil premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Že Zimola rezignuje a nebude se již ucházet o hejtmanské křeslo, považuje za nezbytné k vytvoření podmínek pro zamezení spolupráce ANO a ODS v kraji.

Předseda ČSSD však očekává, že jeho strana bude mít v kraji i nadále hlavní slovo. „Sociální demokracie v Jihočeském kraji vyhrála krajské volby, čili pokládám za logické, že politická strana, která má v zastupitelstvu nejvíce mandátů, má ambici jednat o nové koalici,“ uvedl Sobotka. Z rozbití krajské koalice obvinil ANO. 

Sobotkovy vztahy s Jiřím Zimolou byly napjaté, končící hejtman se zúčastnil slavné schůzky v Lánech, kde se po volbách v roce 2013 radila část tehdejších sociálnědemokratických špiček, jak odstavit předsedu strany od koaličního vyjednávání. Před letošním sjezdem se pak Zimola zařadil mezi nejhlasitější Sobotkovy kritiky.

Koalice byla předurčena k rozpadu, Zimola si nerozumněl s Maxovou

Ačkoli ČSSD pod Zimolovým vedením vyhrála v jižních Čechách loňské krajské volby a sestavila koalici s ANO, odchází dlouholetý hejtman již po necelém půlroce svého třetího období. Přiznal, že si s krajskou lídryní ANO Radkou Maxovou osobně nerozuměl. „Bylo nám jasné, že tato koalice prostě nemůže dlouho trvat,“ poznamenal.

Koalice ČSSD, ANO a hnutí Jihočeši 2012 se rozpadla v pondělí poté, co ČSSD odmítla požadavek, aby vyměnila hejtmana Zimolu i všechny své radní. Hnutí ANO společně s opozicí kritizovalo vysoké odměny členů představenstva společnosti Jihočeské nemocnice a také to, že právě jejich šéf Martin Bláha staví hejtmanovi a jeho náměstkovi domy u Lipna.

Maxová: Nemáme problém vstoupit do koalice s ČSSD, ale za personálních obměn (zdroj: ČT24)

Zimola kontroval tvrzením, že je kauza postavená na „vymyšlených kompromitujících videích“ a „zinscenovaných audionahrávkách“. Za vším jsou podle něj mafiánské praktiky ODS. Nadační fond proti korupci nicméně uvedl, že disponuje analýzou, podle které kraj od roku 2011 zadával veřejné zakázky neprůhledně. Společně s ODS si podle Lindy Majerové z fondu v kraji rozdělily ekonomický vliv.

Fond proti korupci mluví o rozdělení ekonomického vlivu mezi ODS a ČSSD

Podle Majerové v kraji existuje od nástupu Zimoly regionální 'opoziční smlouva' o rozdělení ekonomického vlivu. „Za doby Zimoly došlo k soutěži na provoz osobní dopravy na Šumavě za 2,25 miliardy korun tak, aby vyhrála společnost, ve které působily a nebo působí lokální špičky ODS včetně kmotra ODS Pavla Dlouhého,“ tvrdí Majerová. Martin Kuba z ODS nechtěl věc komentovat. Zimola označil informace za nesmysl, zvažuje dokonce žalobu.

I odboráři ale vnímají situaci kolem nemocnic jako politický boj o moc nad penězi. „Ekonomické zdraví nemocnic je oproti jiným v České republice na vysoké úrovni,“ uvedl předseda jihočeské krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Jan Šusta.

Dobrou kondici krajských nemocnic ocenil i bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS). Zimola měl ale podle něj rezignovat mnohem dříve. Po jeho odchodu totiž volala i opozice, o jejíž přízeň se nyní ČSSD uchází, aby dokázala udržet na své straně většinu v zastupitelstvu. „Neodcházím uraženě, ani naštvaně. Odcházím jen unavený. Těším se, že si odpočinu. Ale nehodlám odejít zadním vchodem, protože se nemám za co stydět. Věřím, že všechny ty špinavé útoky na mě vysvětlím,“ dodal.

„Spíš jsem očekávala, že se k tomu sociální demokracie postaví trochu výrazněji, že tam rezignací půjde více,“ poznamenala k odchodu Zimoly 1. náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ANO).

Nové partnery hledá ČSSD i ANO

Kdo bude dále Jihočeskému kraji vládnout, není zatím zřejmé. Obě největší strany se patrně budou přetahovat o tytéž potenciální spojence. Sociální demokraté by chtěli spolupracovat s hnutím Jihočeši 2012, koalicí Pro Jižní Čechy a KDU-ČSL. ANO potom začalo jednat s ODS. „Poprvé jsme se sešli, myslím si, že existuje ve většině záležitostí shoda a nenarazili jsme na nějaké zásadní třecí plochy,“ řekl již v pondělí krajský předseda ODS Martin Kuba. Radka Maxová podotkla, že na vyjednávání ještě bude potřeba „24 nebo 48 hodin čas“.

ANO a ODS ale nemají společně dost hlasů, za potenciální partnery tak považují také KDU-ČSL a koalici Pro Jižní Čechy, případně i Jihočechy 2012. Koalice, o které uvažuje ANO (tzn. v opozici by byly ČSSD a KSČM), by měla v zastupitelstvu 33 hlasů, sestava v čele s ČSSD (v opozici ANO, ODS a KSČM) by měla 28 mandátů. To je zároveň minimální potřebný počet zastupitelů.

Ke komu se menší strany přikloní, není jasné. Krajský předseda KDU-ČSL Jan Bartošek uvedl, že lidovci již jednali s ANO, ale chystají se i na setkání s ČSSD. „Sociální demokracie v jižních Čechách je vítěz voleb, to znamená setkáme se i s nimi,“ podotkl Bartošek. Zástupci dvou jihočeských hnutí se k chystané strategii nechtěli vyjadřovat.

Vyjednávání o budoucí koalici je v bodě nula.
Jan Bartošek
předseda jihočeské KDU-ČSL

Kolik času budou mít strany na vyjednání nové koalice, není jasné. Nejbližší řádné zasedání jihočeského zastupitelstva se koná 11. května, část opozice a spolu s ní i ANO však chtějí svolat mimořádné jednání. K tomu potřebují souhlas nejméně devatenácti zastupitelů, končící hejtman uvedl, že zatím žádnou žádost neobdržel.

Zimola rovněž uvedl, že zůstává předsedou jihočeské ČSSD. Za ni se bude v podzimních volbách ucházet o mandát v Poslanecké sněmovně, i když figuruje na posledním 22. místě.  

Uložit

Uložit