Mitas zaměstnancům přidal. Ve zlínském závodě se přesto stávkovalo

Mitas zaměstnancům přidal. Ve zlínském závodě se přesto stávkovalo (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci společnosti Mitas, která vyrábí hlavně zemědělské a průmyslové pneumatiky, dostali přidáno. Mzdy v pražském a zlínském závodě se podle vedení firmy zvýšily jednostranně, kolektivní smlouvu se tam zatím nepodařilo společnosti vyjednat, řekl ČTK mluvčí Mitasu Aleš Kosina. Ve zlínském závodě se v úterý přesto začala kvůli nízkým mzdám plánovaná výstražná stávka. Do ní se zapojilo asi 500 zaměstnanců.

Na místo v blízkosti závodu dorazilo několik stovek lidí s transparenty, řada jich pískala na píšťalky. Nesli transparenty s nápisy „Za poctivou práci odpovídající mzdu“, „Šéfové kynou, dělníci hynou“, „KonecLevnePrace“, „Platím účty, živím rodinu, za 14 000 dřu bídu a vidím mizinu“.

Mitas v pražském a zlínském závodě zvýšil mzdy zpětně od ledna. „To je první z připravovaných kroků, díky kterým si naši zaměstnanci celkově polepší,“ uvedl Ralph Kellenberger, který je pověřený vedením kolektivního vyjednávání za společnost Mitas. „Vedení Mitas věří, že se obě strany opět vrátí k jednacímu stolu, kde se dohodneme na reálném řešení a nová kolektivní smlouva bude podepsána. To se již podařilo v závodu v Otrokovicích a míchárně směsí ve Zlíně,“ uvedl Kellenberger. Zvýšení mezd je malé a nic na situaci nemění, řekl ale předseda tamní odborové organizace Vladislav Jandásek. Podle ně by by firma měla zaměstancům přidat 5 tisíc korun.

Vedení Mitasu neuvedlo, o kolik mzdy ve Zlíně a Praze zvýšilo, podle Jandáska jde ve zlínském závodě průměrně o navýšení o sedm procent u dělníků a 2,8 procenta u technicko-hospodářských pracovníků. „To ale není dostatečné,“ prohlásil Jandásek.

Výroba se zastavila na dvě hodiny. Toto časové rozpětí bylo podle odborů vybráno právě kvůli tomu, že zároveň chtějí zaměstnavatele upozornit, že lidé jsou rozzlobení, ale při tom chtějí minimalizovat dopad na zaměstnavatele. Do stávky se mají zapojit všechny provozy s výjimkou hasičů či elektrikářů.

Jandásek: Má to být takový poslední zdvižený prst (zdroj: ČT24)

Měsíc trvá stávková pohotovost, odbory chtějí přidat zhruba třicet korun na hodinu

Stávková pohotovost v závodu platí od 10. března. Odboráři chtěli vyhlásit výstražnou stávku již 6. dubna, termín však posunuli kvůli stávce dopravců. Odbory již delší dobu požadují zvýšení mezd, dosud se však s vedením společnosti nedohodly.

Odbory požadují buď pro letošní rok zvýšení o 30 korun na hodinu, nebo zvýšení na úroveň průměrné mzdy pro Zlínský kraj pro dané průmyslové odvětví, která je podle Jandáska nyní asi 26 500 korun.

Letos by se mzda ve zlínském závodě podle odborářů měla zvýšit tak, aby tento průměr překročila o sedm procent, od ledna příštího roku o deset procent a od července o 20 procent. Podle Jandáska je sice průměrná hrubá mzda v závodu asi 27 tisíc korun, ve skutečnosti však mají pracovníci ve výrobě nejvýše asi 20 tisíc korun čistého, většina má podle něj dvanáct až patnáct tisíc korun čistého v třísměnném provozu.

Ke stávkové pohotovosti se podle Jandáska schylovalo už loni, Mitas však coby součást českého gumárenského holdingu ČGS HOLDING koupila švédská skupina Trelleborg. Odbory pak chtěly počkat, jak se k věci postaví nový majitel. Kvůli nízkým mzdám byla vyhlášena stávková pohotovost také v pražském závodě.

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik. Ve svých závodech v České republice, Srbsku a v USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly.