O Lochkovský most se stavební firmy postarají dalších 25 let

Praha – Dalších 25 let budou stavební firmy ručit za Lochkovský most na jihozápadní části Pražského okruhu. Ředitelství silnic a dálnic se společnostmi Hochtief, Strabag a Bögl & Krýsl dojednalo prodloužení záruky poté, co se ve svarech mostu objevily trhliny.

Ředitelství silnic a dálnic bude muset převzít Lochkovský most s koncem roku, kdy skončí zkušební provoz. Již v jeho průběhu se na stavbě ale objevily trhliny ve svarech, které mohou mít podle odborníků vliv na její životnost. ŘSD nyní oznámilo, že se mu podařilo se stavebními firmami dojednat prodloužení záruky o dvacet let. „Kdybychom se nedohodli se zhotovitelem, tak by došlo ke standardnímu převzetí – to znamená klasická záruka pět let. A to by bylo vše,“ podotkl generální ředitel ŘSD David Čermák.

Silničáři ujišťují, že na bezpečnost řidičů nemají trhliny žádný vliv. Například oproti ostravské dálnici D1 není nutné na Pražském okruhu snižovat rychlost. Je ale otázka, co se s mostem bude dít v budoucnosti. „Je jasná dohoda na monitorování těch svarů, to znamená, že je bude monitorovat jak zhotovitel, tak my,“ uvedl ředitel Čermák. Pokud se do roku 2037 nějaké závady objeví, silničáři je budou moci reklamovat.

Lochkovský most má delší záruku (zdroj: ČT24)

Lochkovský most je důležitou součástí jihozápadní části Pražského okruhu, ačkoli zůstává „zastíněn“ unikátním dvoukilometrovým Radotínským mostem. Sám má délku 460 metrů, ovšem s výškou 65 metrů jde o nejvyšší most v Praze. Denně po něm projede na 50 tisíc automobilů.