Škrty v ostravské MHD mohou být mírnější

Ostrava – Mírnější, než původně ostravský organizátor veřejné dopravy KODIS plánoval, mohou být škrty v městské hromadné dopravě. Dopravní podnik Ostrava (DPO) letos ušetřil 25 milionů korun. Peníze připadnou městu, dopravce ale doufá, že je příští rok dostane zpět jako náhradu výpadku plateb, které dostává od města za své služby. Ty se napřesrok mají snížit o 50 milionů.

Pokud ostravský magistrát dá dopravnímu podniku peníze, které letos ušetřil, budou škrty asi o třetinu mírnější. „Byli jsme povinni šetřit na dopravních výkonech řádově 50 milionů, což znamená šest procent dopravních výkonů. Kdyby se využily tyto peníze, které v podstatě městu vracíme, místo šesti procent bychom šli na čtyři procenta,“ řekl ředitel DPO Roman Kadlučka.

S využitím peněz ušetřených letos dopravním podnikem v příštím roce souhlasí vedení města. „Kladně se již vyjádřila rada města, že doporučuje zastupitelstvu tuto operaci schválit,“ řekl náměstek primátora Tomáš Sucharda.

Ostravský dopravní podnik na počátku prosince oznámil, že od března omezí provoz na linkách MHD a některé z nich zcela zruší. Konkrétní podobu škrtů připravuje koordinátor dopravy KODIS, výsledek zatím nezveřejnil. Novou podobu systému MHD by měla dostat na stůl městská rada v polovině měsíce.