Po Vánocích si pražská MHD v lednu a únoru řádně odpočine

Praha – Až skončí vánoční svátky a prázdniny, zůstane pražská MHD v prázdninovém módu. V plném provozu bude pouze první týden v lednu, potom ponechá ROPID provoz tramvají a autobusů až do března v omezeném rozsahu.

Nejvýrazněji poznají omezení dopravy cestující, kteří využívají linku 5, která bude jezdit pouze jednovozová. Škrty v jízdních řádech se ale dotknou všech tramvajových linek, které nebudou v dopoledním sedle pracovních dnů jezdit v desetiminutových intervalech, nýbrž ve dvanáctiminutových, u páteřních linek se potom interval prodlouží z pěti na šest minut. Ještě větší omezení se dotknou v neděli večer linek 3, 7, 11, 14, 17, 22 a 24, které budou jezdit méně často. Z autobusových linek budou mít delší intervaly 101, 106, 107, 136, 143, 151, 158, 176, 197, 213 a 253 v pracovní dny a 131 a 143 o víkendech.

Společnost ROPID, která městskou hromadnou dopravu v Praze organizuje, vysvětluje zimní omezení nikoli nepodobné prázdninovému provozu tím, že v lednu a únoru je zkouškové období na vysokých školách a navíc přijíždí do města méně turistů než v jiných částech roku. Podle statistiky Ropidu cestuje po Praze o osm až deset procent lidí méně, přepravní poptávka je tak dokonce nižší než v červenci a srpnu.

Vedení města bude mít pro ROPID práci i pro další měsíce, připravuje časté změny jízdních řádů. „Od počátku roku 2013 chceme ještě operativněji reagovat na poptávku ze strany cestujících. Snažíme se o to, abychom byli schopni přizpůsobit kapacitu dopravy skutečným potřebám Pražanů i v průběhu roku, nikoli jen v průběhu dne nebo týdne. Ušetřené peníze pak můžeme využít v období zvýšených nároků na přepravu jako právě nyní v době předvánočních nákupů,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Josef Nosek.

Vydáno pod