Jak odchovat ledního medvěda?

Praha - Před 70 lety se v Praze vůbec poprvé na světě podařilo uměle odchovat mládě ledního medvěda. Medvídě zachránila fenka a dennodenní péče manželky tehdejšího ředitele Jana Vlasáka. Ten sepsal o výjimečném úspěchu půvabnou knížku, která vychází poprvé česky. Ačkoli se Sněhulka narodila 20. prosince 1942, vyšla knížka až mnoho let po válce, a to pouze v Londýně a New Yorku. V zahraničí se stala velmi oblíbenou.

Knížku napsal armádní veterinář, který po dobu války působil jako ředitel v zoologické zahradě, plukovník Jan Vlasák. Tento gentleman prvorepublikového střihu prošel jako veterinář frontami první světové války a následujících dvacet let pak prožil ve službě v Československé armádě. Po jejím rozpuštění v roce 1939 přišel do zoologické zahrady a úspěšně ji provedl roky okupace. 

Celosvětově první umělý odchov ledního medvěda byl historickým úspěchem

Knížka popisuje celosvětově první umělý odchov ledního medvěda, který byl velmi složitý. „Nasazení doktora Vlasáka a jeho manželky, která se o to medvídě starala a pečovala dnem i nocí, bylo něco zcela nového. Když vezmeme velké historické chovatelské úspěchy pražské zoo, tak z první etapy její existence to je odchov kondora a světově první umělý odchov ledního medvěda,“ řekl současný ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. 

Kniha vyšla až po válce nejprve ve Velké Británii a poté i ve Spojených státech, překvapivě však nikoli v Československu. Na zasedání londýnské zoologické společnosti byl totiž prezentován film o odchovu tohoto medvíděte. Film se bohužel ztratil, ale účastníky tehdy zaujal natolik, že vyzvali doktora Vlasáka, aby poskytl fotografie a napsal knížku. Ta vyšla roku 1949 v Londýně a později i v New Yorku. Pak byl již Vlasák nemocen a zřejmě proto z českého vydání sešlo. 

Díky pamětníkům popisuje kniha i historické souvislosti

Současný ředitel zoo se rozhodl, že knížku Snow White vydá v češtině. Jmenuje se Sněhulka a byla pokřtěna přesně sedmdesát let ode dne, kdy se medvídě narodilo, a na místě, kde se narodilo - 20. prosince v pražské zoo. Na novinovou výzvu, aby se přihlásili potomci plk. Vlasáka, se ozvala jeho pravnučka, od které zoo získala mnoho původních fotografií a také různé verze rukopisu knihy. Pak se ozvala ještě důležitá pamětnice válečné doby v zoo, což umožnilo připravit první české vydání Sněhulky nejen s kvalitními záběry a v jazyce, charakteristickém pro 40. léta, ale také s podrobným doslovem o plk. Vlasákovi. 

V knížce je uveřejněn i Vlasákův životopis. „Jakkoliv byl do značné míry zapomenut, tak je jedním ze zásadních ředitelů pražské zoo. Dokázal ji provést válkou, bez větších ztrát, dokonce se stavy zvířat zvětšily. Dokázal ochránit své zaměstnance, podporoval odbojovou činnost, v areálu zoo byly schované zbraně a podobně a za květnového povstání se ho aktivně účastnil,“ řekl Bobek. 

Knížka bude ke koupi za 200 korun v obchůdcích Zoo Praha a v informačním centru u hlavního vchodu do zoo. Je možné si ji objednat i na dobírku na adrese dobirky@zoopraha.cz. Pokud plánujete návštěvu zoo na Štědrý den, budete ji moci pořídit ve speciálním stánku u hlavního vchodu jako dárek na poslední chvíli.