Mladík utekl z ústavu a „vyrhybařil“ půl milionu

Brno – Sedmnáctiletý mladík, který utekl z diagnostického ústavu, nakonec skončil ve vazební věznici. Během útěku stihl okrást nejméně sto lidí, a to o půl milionu korun – dostal se k jejich bankovním účtům, které potom vykradl. Kriminalisté stále zjišťují, zda neokradl další lidi.

Mladý muž provozoval tzv. rhybaření (též phishing). Svým obětem posílal e-maily, které upravil, aby vypadaly jako dokumenty jedné z bank. V nich varoval před podvodníky a ke kontrole si od lidí vyžádal informace k jejich účtům. Potom je vykradl. K dalším penězům se dostal také, když si pod záminkou aktualizace dat vyžádal informace o kreditních kartách. Na útěku strávil mladík skoro celý rok. Policejní vyšetřování ukázalo, že podvodné e-maily rozesílal letos od února do konce září.

Vysoký počet podvedených byl podle policie důsledkem jeho vytrvalosti a také dobré práce. „Jeho výzvy byly natolik graficky dokonalé a sofistikované, že byly téměř k nerozeznání od oficiální komunikace banky,“ vysvětlila policejní mluvčí Petra Vedrová. Lidem, kteří na jeho výzvy zareagovali požadavkem na telefonické kontaktování, odpovídal, že jim banka kartu zablokuje, pokud údaje nesdělí. Mluvčí Vedrová ovšem zdůraznila, že banky nikdy podobné e-maily neposílají.

Policisté mladíka nakonec našli. Pokusil se je oklamat, když jim předložil doklady svého staršího bratra. Tentokrát však neuspěl. Čelí obvinění z podvodu a provinění neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Soudce souhlasil, aby byl stíhaný vazebně. Přitížila mu i skutečnost, že páchal trestnou činnost na útěku z diagnostického ústavu.