V Lenešicích na Lounsku se zřítila věž kostela

Lenešice - V Lenešicích na Lounsku se dnes odpoledne zřítila věž kostela svatého Šimona a Judy. Příští týden měla začít jeho oprava. Podle starosty obce Karla Nováčka spadla věž do oploceného prostoru a nikomu se pravděpodobně nic nestalo. Místo by měl ale prohledat cvičený policejní pes.

Podle starosty patří kostel církvi, která už přibližně rok a půl sledovala stav věže, která se začala údajně naklánět. „Byl už hotov projekt na zpevnění věže památky, s opravami se mělo začít už 11. července,“ řekl starosta.

Na místě jsou i hasiči. Jejich krajský mluvčí Lukáš Marvan potvrdil, že se čeká na služebního psa, který by prohledal trosky, zda nebyl nikdo zavalen. „Poté by se zahájily případné záchranné práce,“ řekl Marvan. Obec veřejným rozhlasem na žádost policie vyhlásí, zda se někdo nepohřešuje. „Nechceme dělat ale mezi lidmi paniku. Doufáme, že trosky nikoho nezranily, podle svědků v místě oplocení nikdo před pádem nebyl,“ řekl Nováček.

Podle něj obecní úřad nyní zabezpečí hlídání prostoru, protože spadla i měděná kopule a v kostele se nacházejí obrazy a další památky. Podle internetových stránek obce je nynější podoba kostela z let 1800 až 1802, kdy byl přestavěn. Věž kostela byla původní, románská a podle nápisu ve věži pocházela ze 13. století.