Zaměstnanci ČD si měli přilepšovat krádežemi nafty z lokomotiv

Hradec Králové - Královéhradečtí policisté podezírají pět zaměstnanců Českých drah z krádeží nafty z lokomotiv. Údajně odcizili desítky tisíc litrů motorové nafty za stovky tisíc korun. V případě odsouzení jim hrozí až tříletý trest vězení. Muži se ke krádežím doznali. ČD se všemi pěti zaměstnanci okamžitě rozvázaly pracovní poměr.

Podezřelí muži ve věku od 30 do 40 let pracovali v depu na různých pozicích, například jako strojvedoucí, posunovač nebo vedoucí technologického zázemí. „Jsou podezřelí, že naftu kradli z lokomotiv odstavených na údržbu nebo opravu,“ uvedla mluvčí hradecké krajské policie. Na krádeže podle ní upozornil anonym, v depu prý bylo veřejným tajemstvím, že se v něm krade nafta.

ČD tvrdí, že se případ podařilo odhalit díky dříve nastavenému vnitřnímu opatření podniku. O jaká opatření jde, mluvčí ČD z taktických důvodů neuvedla. „Mohu uvést, že nám běží pilotní projekt na umístění speciálních čidel na motorových lokomotivách a vozech, která stále monitorují aktuální stav. Tento projekt se velmi osvědčil, chceme v průběhu roků 2013 až 2015 osadit čidly více vozů a lokomotiv,“ uvedla Kateřina Šubová. Dodala, že letos dráhy evidují celkem 12 případů a jeden pokus o podobnou krádež.

Muži podle policie naftu většinou odčerpali do svých kanystrů při opravě lokomotivy v depu nebo v myčce. „Jednalo se o místa, kde mohli bez rizika prozrazení v klidu plnit své kanystry. Ty pak naložili do svého auta buď hned v depu, nebo si je při šibování lokomotivy připravili vedle slepé koleje a později si je vyzvedli,“ uvedla mluvčí.

Během jednoho dne muži z nádrže na 4 000 litrů dokázali odčerpat i 600 litrů nafty. Všichni podezřelí vlastnili auta s naftovým motorem. Kriminalisté nevylučují, že by se počet obviněných mohl v budoucnu rozšířit o další prověřované osoby.