V Naší třídě vyučuje Divadlo Polárka i zbabělost a nacionalismus

Divadelní představení, které zároveň poslouží jako průvodce krutými dějinami 20. století, připravila brněnská Polárka. Jako druhý soubor v Česku nastudovala hru Tadeusze Slobodzianka Naše třída. Hra sleduje osudy spolužáků z polské vesnické malotřídky, kde spolu vyrůstají budoucí vrazi i jejich oběti, hrdinové i zbabělci.

Naše třída se stala jednou z nejhranějších polských divadelních her v zahraničí. Nastudovali ji v řadě evropských zemí, Kanadě i Spojených státech. V české premiéře ji uvedlo pražské Divadlo Komedie v roce 2012. Hra řeší témata antisemitismu, nacionalismu a totality, ale především obyčejné lidské zbabělosti či pomstychtivosti, které zločinným režimům otevírají dveře.

„Tento kus je pro mě velká výzva, není náhoda, že se u nás uvádí teprve podruhé. Je to těžké téma, ke kterému je potřeba přistupovat velmi citlivě. Krutost je v této hře všudypřítomná, stejně jako byla všudypřítomná takřka po celé 20. století,“ podotkl k inscenaci režisér Břetislav Rychlík.

Novinkou chce divadlo zaujmout středoškolské studenty i dospělé publikum. „Jakkoliv je Polárka především divadlo pro děti, je toto logické vyústění naší dramaturgie, která začíná u pohádek pro nejmenší a končit by měla u náročných inscenací, které obstojí na dospělé divadelní scéně,“ uvedl umělecký šéf Polárky Jan Cimr.

Divadlo Polárka nastudovalo hru Naše třída (zdroj: ČT24)

Divadelníci doporučují možnost využít také tvůrčí dílny k inscenaci. Studenti díky nim pochopí historické a politické souvislosti, polský kontext, zároveň se lépe emočně připraví na příběh, který poté v divadle zhlédnou. Premiéra je naplánována na sobotu 8. dubna.