Kvildské infocentrum po opravě vítá turisty

Kvilda (Prachaticko) – Kdo potřebuje informace o Šumavě, může po čtvrtroce opět využít služeb nejnavštěvovanějšího informačního střediska na české straně hor v Kvildě na Prachaticku. Od začátku září bylo mimo provoz, zatím uvnitř vznikl nový promítací sál, studovna a knihovna, národní park také rozšířil expozici o šumavské fauně a floře. Promítanou projekci návštěvníci uvidí i na zemi a na stěnách.

Vedení šumavského parku i samotného infocentra je přesvědčeno, že čtvrtletní uzavírka a rekonstrukce za 17 milionů korun byla nutná. „Návštěvnické prostory tady už dlouhá léta neodpovídaly tomu, jaká po nich byla poptávka. Po rekonstrukci nabídneme kvalitní informace a podívanou představující standard, na který jsme zvyklí v Evropě,“ řekla vedoucí informačního střediska na Kvildě Dana Zývalová.

Centrem nové expozice je podle ředitele Správy NP a CHKO Šumava Jiřího Mánka horský les.  „Chceme zde návštěvníkům představit bezzásahovou i zásahovou péči o něj,“ uvedl ředitel Mánek. Podle něj neexistuje jen jedna možnost, obě vedle sebe na šumavském území fungují.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Náklady na rekonstrukci hradil z 90 procent Operační program životního prostředí a Státní fond životního prostředí. Zbytek zaplatila parková správa. Do informačního centra na Kvildě přichází denně přes 200 lidí, za rok potom 75 tisíc turistů. „V tom je naše íčko mezi ostatními středisky v českých národních parcích bezkonkurenční. A věříme, že po rekonstrukci tady ještě počet návštěvníků stoupne,“ podotkl ředitel Mánek. Dodal, že správa šumavského parku chce v budoucnosti modernizovat i další informační centra na svém území.