V Chebu se rozpadla koalice. ANO ukončilo spolupráci s ČSSD a KSČM

ANO vypovědělo koaliční smlouvu, kterou mělo v Chebu uzavřenou s ČSSD a KSČM. Hnutí už začátkem března podpořilo odvolání starosty Petra Navrátila (ČSSD), oficiálně kvůli jeho stíhání v kauze ROP Severozápad. Odmítlo také návrh ČSSD na nového starostu v osobě Pavla Vanouška.

„Ve středu byla z pověření všech zastupitelů za Hnutí ANO Cheb a vedení místní a oblastní organizace ANO Cheb vypovězena koaliční smlouva mezi ANO, ČSSD a KSČM,“ uvedla mluvčí ANO v Karlovarském kraji Gabriela Dostálová.  

Sociální demokraté podle mluvčí opět navrhovali jmenování už odvolaného starosty Petra Navrátila. Bývalý starosta, kterého hlasy opozice a ANO odvolaly 9. března, ale ve středu řekl, že podle jeho názoru nešlo ani tak o jeho jméno, jako o snahu ANO rozbít koalici. 

„Vzhledem k tomu, že přišli s usnesením jak z oblasti, tak z místní organizace, to zřejmě ani nesouvisí s mým obviněním. Za mě: vnímám, že je tu snaha rozbít koalici a udělat jinou k jejich obrazu,“ uvedl. Opakuje se podle něj situace z jiných měst, kde se ANO jako koaliční partner snaží rozbít koalice, v nichž působí. „Zvažujeme odchod do opozice nebo vytvoření nové koalice,“ dodal.

Petr Navrátil
Zdroj: ČT24

Ve čtvrtek bude jednat zastupitelstvo. Jedním z prvních bodů je volba starosty. Zatím ale žádná strana nenaznačila, že by existovala dohoda na konkrétním jménu. Podle Dostálové nemá ANO připravenou ani novou koalici. „Žádný návrh z naší strany ani podpora z naší strany by neměla přijít, protože nic není dohodnuto,“ poznamenala.

Sestavit v Chebu koalici bylo obtížné už po volbách. Z 30 míst v zastupitelstvu získalo nejvíce hnutí ALTERNATIVA (šest), po pěti místech mají ČSSD, KSČM a ANO. Čtyři zastupitele má sdružení ODS a nezávislých kandidátů. Tři zastupitele má Koalice pro Cheb a dva Svobodní.

Nakonec vznikla koalice ČSSD, ANO a KSČM s tichou podporou ODS. Pokud by tedy ANO chtělo vytvořit funkční koalici, muselo by se spolehnout na dosud opoziční strany. To by dalo dohromady 16 hlasů.