Únosce dětí je podle znalců zřejmě pedofil, chtějí pro něj detenci

Zdeněk Hryščenko obžalovaný z loňského únosu dětí z Litoměřicka má pravděpodobně závažnou sexuální deviaci, konkrétně heterosexuální pedofilii. U soudu to řekl psychiatr Michal Hessler, který společně se sexuologem zpracovával znalecký posudek. Hryščenkův pobyt na svobodě je podle znalců společensky nebezpečný a doporučují proto uložení zabezpečovací detence.

Hryščenko se znalci nespolupracoval, s psychiatrem ani s psycholožkou nepromluvil. Znalci se proto opírali o starší posudky, zdravotní dokumentace a sledování obžalovaného.

„Sexuolog dospěl k závěru, že velmi pravděpodobně trpí heterosexuální pedofilií. Vzhledem k jeho nespolupráci to ale nelze stoprocentně potvrdit,“ řekl před soudem Hessler. Mimo to znalci odhalili závažnou poruchu osobnosti, která ovlivňovala Hryščenkovy rozpoznávací a ovládací schopnosti.

Jeho pobyt na svobodě znalci nedoporučují. „Pobyt na svobodě je hodnocen jako společensky nebezpečný. Ochranná sexuologická léčba je při nespolupráci prakticky nemožná. Za nejvhodnější lze doporučit zabezpečovací detenci,“ doplnil Hessler. Za nebezpečný označila jeho pobyt mezi lidmi i psycholožka Štěpánka Tůmová.

Hryščenko podle obžaloby unesl loni 28. srpna se zbraní v ruce tehdy šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívku. Následně je deset dnů držel ve speciálně upravené garáži v ústecké čtvrti Střekov. Tam je nakonec objevili rodiče chlapce. Podařilo se mu do dopisu, který směly děti napsat, dostat šifru. Děti pak osvobodila policie.

Hryščenko se hlavního líčení neúčastní. V přípravném řízení únos přiznal, odmítl ale, že by dětem chtěl ublížit. „Byly to jen výhrůžky. Od první chvíle jsem jim říkal, že jim neublížím. Chtěl jsem je v pátek odvézt domů, když jsem viděl, jak u mě trpí,“ doplnil Hryščenko.

Kromě únosu dětí si podle žalobce loni v létě natáčel malou dívku v Ústí nad Labem. Hryščenko byl už před lety odsouzen za pohlavní zneužívání, pokus o únos a braní malých dětí jako rukojmí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Muž soud opakovaně dopisem požádal o doživotní trest. „Jsem nezaměstnaný, opakovaně trestaný, společensky vysoce nebezpečný kriminálník a nemajetný bezdomovec, který nemá žádnou šanci začlenit se do společnosti… Je mi nesmírně líto, co jsem způsobil. Můj život už pro nikoho nemá smysl. Přál bych si trest nejvyšší, tedy doživotí,“ napsal. Hryščenkovi hrozí až dvanáct let vězení. Rozsudek by mohl padnout ve čtvrtek 6. dubna.