Hrad Bečov rekonstruuje tradičním způsobem, dřevo těží za novoluní

Karlovy Vary - V lese mezi Karlovými Vary a Kyselkou byl pokácen první z dubů, které budou použity při rekonstrukci některých částí hradu Bečov. Hrad prochází rekonstrukcí podle původních stavebních postupů. Vrátil se tak k historické tradici, kdy se stromy kácely hlavně v zimě a pokud možno i za novoluní.

„Kácení stromů v zimě je šetrnější. Dřevo z takto pokáceného stromu je nejkvalitnější. Nevznikají výsušné trhliny, nezapařuje se, nezmodrá a neznehodnotí se. Navíc ze spíše mystických důvodů se těžilo na počátku lunárního cyklu, což je dnes,“ uvedl jednatel Lesní společnosti Bečov Petr Kužvart.

„Snažíme se navázat jak na tradici zimní těžby, tak i na zapojení místních zdrojů a dodavatelů,“ uvedl kastelán bečovského hradu a zámku Tomáš Wizovský.

Asi 25 metrů vysoký a 92 let starý strom bude sloužit na stavbu jednoho z mostů na okružní historické cestě vedoucí přes pozůstatky středového opevnění hradu. Projekt rekonstrukce hradu získal prestižní cenu Europa Nostra Award. Mimo jiné i proto, že v maximální možné míře využívá původní technologie, a navíc je zpřístupňuje jak laikům, tak i odborníkům.

Kácení prvního dubu pro rekonstrukci hradu
Zdroj: Peňás Pavel/ČTK

Podobně jako je na bečovském hradě zvykem, i u zpracování dřeva pro most budou moci být návštěvníci hradu. V rámci stavby parkánové lávky pro ně bude v příštím roce připraven program zaměřený na tradiční technologické postupy tesařského a truhlářského řemesla. Budou moci vidět například výrobu plátových spojů používaných ke spojení dvou trámů nebo třeba výrobu profilovaného ozdobného zakončení trámu - tzv. zhlaví trámu.