Památník odboje v Panenských Břežanech možná nebude

Panenské Břežany - Osud chátrajícího zámku v Panenských Břežanech je nejasný. Za války tu žily rodiny nacistických pohlavárů, ještě loni zde sídlil domov důchodců s desítkami seniorů. Ti ale museli ustoupit záměru bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který chtěl v objektu vybudovat Památník národního útlaku a odboje. Podle nových radních je ale projekt pro kraj příliš nákladný. Rozhodli proto o zastavení již rozběhnutých stavebních prací. O tom, co bude s areálem dál, budou teprve jednat.

Rath zrušil domov seniorů a místo něj chtěl vybudovat muzeum odboje. V dopisech z vazební věznice dává pokyny svému nástupci Josefu Řihákovi (ČSSD). „Požádal mě o dvě věci - abychom dostavěli Buštěhrad a Panenské Břežany. Jsou to jeho srdeční záležitosti,“ svěřil se Řihák. Krajští radní teď zvažují, jestli Rathovu prosbu vyslyší. Dnes si jeli prohlédnout zámeček v Břežanech, zítra je čeká výjezd do Buštěhradu.

Přebudování zámku vychází podle již hotového projektu na 55 milionů korun, částka se vedení kraje zdá příliš vysoká. Snížit by ji mohlo výběrové řízení. „Pochopitelně mi ta expozice imponuje, je to záslužná činnost. Ale uznávám, že ekonomické hledisko je rozhodující,“ říká náměstek hejtmana Marek Semerád (ČSSD).

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Už od léta se rekonstruuje kaple a přilehlý park, teď ale kraj všechny stavební práce zastavil. A to až do té doby, než radní definitivně rozhodnou, co se zámkem bude dál. „Největší škoda by byla v tom, že by to byly zmařené investice, zmařené naděje a zmařený velký kus práce,“ konstatuje vedoucí památníku Jiří Fiala.

Památník by měl nabídnout příběhy o hrdinství českých občanů za druhé světové války. V Břežanech za nacistické okupace bydlel K. H. Frank i Reinhard Heydrich. S rekonstrukcí zámeckého areálu a vybudováním památníku chtěl v minulosti pomoci i Heydrichův syn Heider, z toho ale nakonec sešlo. Proti jeho zapojení do projektu se postavili zástupci Svazu bojovníků za svobodu, za „krajně bizarní“ nápad to označilo i tehdejší vedení Středočeského kraje.