Z Olešné odjíždí jedno auto plné bahna za druhým. Sedimenty se zde ukládaly půl století

Olešná se zbaví 190 000 kubíků bahna (zdroj: ČT24)

Do konce dubna odvezou řidiči nákladních aut ze dna přehrady Olešná celkem na 190 000 kubíků bahna. Stavbaři slibují, že díky odbahnění se zvýší kvalita vody v nádrži. Až do podzimu pak budou pokračovat navazující práce na dotčených komunikacích.

„Odbahnění Olešné bude přínosem nejen v oblasti vodohospodářské, ale také rekreační. Okolí přehrady nabízí řadu vyžití,“ řekla mluvčí Magistrátu města Frýdek-Místek Jana Matějíková.

Na dně přehrady Olešná leží sedimenty, které se zde ukládaly přes 50 let. Čištění se dotkne nejen samotné přehrady, ale i přilehlého rybníka Řehánek. Podle Matějíkové nánosy dosahují místy až 2,5 metru.

„Následovat potom budou dokončující práce, které už se nebudou týkat odtěžování, ale budou probíhat na komunikacích, které byly dotčeny stavbou,“ dodala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Zahrnovat mají opravy výtluků a také čištění komunikací mezi přehradou a Staříčem, kam byly nánosy vyváženy na rekultivaci odvalu OKD. „V diskuzi na sociální síti Facebook se však objevila informace, že je bahno vyváženo také do města. Podle informací z magistrátu šlo o selhání řidiče,“ zjistila redaktorka České televize Martina Koziolová. Věc prošetřili policisté a bahno bylo ještě ten den odvezeno, doplnila Matějíková.

Vodohospodáři posílí retenční kapacitu nádrže

Odtěžením sedimentů z přehrady Olešná ve Frýdku-Místku bude obnoven retenční prostor, to znamená, že přehrada bude moci pojmout a také zadržet více vody, čímž se posílí protipovodňová ochrana a v období sucha bude zajištěna povrchová voda pro místní průmyslové podniky.

Po odbahnění se v přehradě zvýší kvalita vody ke koupání. Přehrada je vyhledávanou rekreační lokalitou. Postaven zde byl v minulých letech krytý i letní aquapark, 4,5 kilometru dlouhá cyklostezka i multifunkční hřiště.

Dělníci nepracují letos jen na Olešné. V Moravskoslezském kraji opravuje Povodí Odry hned tři přehrady najednou. Vedle Olešné to jsou beskydské Šance a Kružberk u Opavy. Celkově do nich investuje až půl miliardy korun.