Dofáráno. Poslední hornická směna z Dolu Paskov je venku. Pro stovky lidí zde už práce není

Události ČT: Poslední směna Dolu Paskov (zdroj: ČT24)

Do Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku nastoupila poslední hornická směna ve čtvrtek před 23. hodinou. V pátečních ranních hodinách muži vyfárali na povrch. Do tamních šachet se už zřejmě nikdy nevrátí. „Na místě vládne nostalgie,“ poznamenal redaktor České televize Tomáš Indrei. Společnost OKD, která je v úpadku, musela v Paskově ukončit těžbu uhlí zejména z ekonomických důvodů. Firmu k 31. březnu opustí i se zaměstnanci tohoto dolu více než tisíc lidí.

 V dole bude dále pracovat na jeho útlumu přes 300 lidí a 183 horníků přejde do šachet na Karvinsko, sdělil mluvčí společnosti OKD Ivo Čelechovský. 

Do dolu již v odpoledních hodinách sfárají specialisté, kteří budou připravovat jeho likvidaci, stěhovat budou například výztuže, hlídat úniky olejů a dalších nežádoucích látek.

Těžba v Dole Paskov skončila. Horníci si odnášejí své věci (zdroj: ČT24)

Podle Iva Čelechovského se budou tito lidé podílet na takzvaném konzervačním režimu. „Musíme dodržovat bezpečnost, musíme těžit důlní vodu, kontrolovat výskyt metanu,
budou se rozebírat stroje,“ dodal mluvčí OKD.

Režim potrvá asi tři měsíce. „Pak budeme vyřizovat povolení k fyzické likvidaci dolu. Ta začne za čtvrt roku,“ doplnil Čelechovský.

Dění na Dole Paskov (zdroj: ČT24)
Důl Paskov uzavírá své brány
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Areál šachty Chlebovice Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, kde se 31. března přestalo těžit uhlí. Na snímku je tabule s poděkováním odcházejícím horníkům ve vstupní hale.

Uzavření dolu neznamená, že zamknete závoru a vypnete světlo.
Ivo Čelechovský
mluvčí OKD

Důl Paskov, jenž se nyní oficiálně nazývá Důlní závod 3, má dvě šachty, Staříč a Chlebovice. Důlní závod 3 k poslednímu březnu zanikne. Veškerý jeho majetek, práva, pohledávky a závazky převezme nový Závod Útlum – Jih, který bude zřízen k 1. dubnu.

Ve Staříči a Chlebovicích bylo v poslední době zaměstnáno na 1300 lidí. Pod Důl Paskov ale spadá například také úpravna uhlí v Paskově. Mezi zaměstnanci, kteří OKD k poslednímu březnu opustí, tak bude 903 horníků, 74 lidí z úpraven, 40 zaměstnanců, kteří pracují v servisních službách, a 13 lidí z vedení podniku. „Dosud nevyřešených zůstává 26 zaměstnanců, kteří jsou na dlouhodobé nemocenské,“ řekl Čelechovský.

Nejvíce zaměstnanců, kteří OKD opouštějí, je z Frýdku-Místku, je jich zhruba 330. Přes 200 pracovníků pochází z Ostravy, 60 z Havířova, 31 ze Staříče, 26 z Příboru na Novojičínsku, 23 z Kopřivnice rovněž na Novojičínsku.

Horníkům 80 000 korun nestačilo

OKD nabízelo příspěvek až 80 000 korun horníkům, kteří by přešli pracovat do dolů na Karvinsko, kde firma zaměstnance naopak shání. Těžební společnost chtěla 500 lidí převést na jiné doly v karvinské části revíru. Dokonce lákala na náborářskou odměnu horníkům, kteří své kolegy k přesunu přemluví.

Události ČT: Kam míří horníci z Dolu Paskov (zdroj: ČT24)

Na přestup ale přistoupilo jen 183 lidí. Desítky lidí tak OKD shání i prostřednictvím úřadu práce. „Problém byl u některých s dojížděním, pro některé je částka, kterou dostávají v dole, nedostatečná,“ zmínila redaktorka České televize Pavla Daňková.

Odboráři aktuální průměrnou mzdu v Paskově vyčíslují na 31 tisíc korun hrubého a takový plat mají podle ní i elektrikáři, kteří pracují na povrchu a nemusí být přitom celý den kilometr pod zemí.

Horníci nevěří firmě v insolvenci

Kromě horníků, kteří vyfárali z poslední směny, v pátek ráno na šachtu ve Staříči přicházely desítky dalších zaměstnanců vyřídit si formality při odchodu ze zaměstnání a odevzdat pracovní věci. Mnozí nadávali na bývalé i současné vedení OKD, na politiky i média. Havíři se s kolegy, s nimiž pracovali mnohdy i desítky let, loučili a někteří si před dolem dávali skleničku alkoholu „na lepší budoucnost“.

Poslanec Zavadil v pořadu Devadesátka ČT24 (zdroj: ČT24)

Do dolů na Karvinsko přejít nechtěli i z důvodů jeho další spektivou. Mnozí z nich už mají novou práci. „Do insolvenční firmy, která nemá žádnou jistotu? Oni můžou 15. dubna zbankrotovat. Kdo tam půjde? Takže my máme už robotu najitou. Já už v pondělí nastupuju do Tatry,“ řekl jeden z horníků. Jiný havíř řekl, že si chce najít práci v cizině, protože v Česku jsou výdělky špatné. Například Pavel Lembard řekl, že dělá kurz a pak po 25 letech v dole úplně změní obor: půjde do zdravotnictví.

Uhlí
Zdroj: ČT24

„Horník zvládne všechno, kam půjde,“ řekl Josef Březina, který v dole pracoval 30 let. Má něco vyhlídnutého, ale ještě není rozhodnutý. Výhodou lidí, kteří pracovali v dole, je podle něj to, že se dokážou přizpůsobit i nejnáročnějším podmínkám. „Jste pod zemí, svítíte si na práci a musíte opravdu reagovat, tam je třeba ještě mít reflex, přemýšlet, předpovídat, předpokládat, co se může stát. Takže přemýšlíte o práci a ještě přemýšlíte, aby se vám něco nestalo. To je taková kvalifikace, nemám obavu, že bych nezastal nějakou jinou práci. Kdo přežil hornictví, kdo přežil rubání, já jsem dělal 20 let v rubání, myslím, že přežije všechno,“ dodal.

Na konci února činil podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji 7,3 procenta. V evidenci úřadu práce bylo více než 63 000 lidí. Úřad nezaměstnaným nabízel přes 11 000 volných míst.

V Paskově bude probíhat „útlum“

Podle Iva Čelechovského budou v Dole Paskov po 31. březnu probíhat už jen práce související s přípravou útlumu, konzervačním režimem a přípravnými pracemi na budoucí technickou likvidaci dolu. Podílet se na nich bude asi 300 zaměstnanců. V Dole Paskov rovněž pracují tři desítky zaměstnanců dodavatelských firem, kteří se také budou podílet na útlumu.

Tým konzervačního režimu bude v podzemí zajišťovat nezbytné technické práce a kontrolní činnost, které s útlumem dolu a zajištěním bezpečnosti úzce souvisejí. Jedná se především o větrání, odvodňování, demontáž strojů a zařízení a postupné uzavírání jednotlivých částí dolů dle projektu TPL (technický plán likvidace), který se v současné době zpracovává do finální podoby.
Ivo Čelechovský
mluvčí OKD

Společnost OKD chtěla ztrátový Důl Paskov uzavřít už v roce 2013. Dohodla se ale s vládou na pokračování těžby. Mezitím se dostala do úpadku a ukončení těžby v prodělečném dole se stalo jedním z hlavních úsporných opatření. Postupně se mají zavírat i další doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

Vládní zmocněnec Jiří Cienciala už dříve uvedl, že Důl Paskov měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun. Po ukončení těžby, dokud se nerozhodne o technické likvidaci dolu, budou podle odborů náklady na jeho udržování činit přibližně 25 milionů korun měsíčně. Útlum dolu by měl přijít asi na 1,3 miliardy korun.

Velký zaměstnavatel v kraji: Předlužená OKD

Společnost OKD dávala k poslednímu březnovému dni i s dodavatelskými firmami práci přibližně 11 000 lidem, kmenových zaměstnanců je přes 9000. Po uzavření Dolu Paskov bude mí firma zhruba 10 000 zaměstnanců. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023. Dosud posledním dolem, který OKD kvůli nerentabilnosti zavřelo, byl na konci roku 2006 Důl Dukla v Havířově na Karvinsku. Do potíží firmu přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma.

Přes 550 věřitelů pak u soudu přihlásilo pohledávky za více než 23 miliard korun, pohledávky za většinu této částky však insolvenční správce popřel. Věřitelé schválili rozhodnutí, podle něhož půjde podnik do reorganizace.

Její úspěch závisí na tom, kdo bude podnik dál vlastnit. Několik měsíců firma hledala strategického investora, jenž by ji koupil, dál provozoval a doly pomalu utlumil. Tento měsíc však oznámila, že žádnou nabídku, která by umožnila úspěšnou reorganizaci, nedostala

Zadluženou firmu zřejmě převezme stát, což dlouhodobě prosazují odboráři. Ministerstva se nyní přou, zda by měl OKD koupit státní podnik Diamo, v němž vykonává vlastnická práva ministerstvo průmyslu, nebo státní podnik Prisko, kde vlastnická práva vykonává ministerstvo financí. 

Události ČT: Ministerstvo průmyslu se s resortem financí pře o to, kdo by měl převzít OKD (zdroj: ČT24)
Státní podnik Diamo je jednoznačně lepším a přirozenějším řešením než společnost Prisko, která má v současné době pouze tři zaměstnance.
Jiří Havlíček
ministr průmyslu a obchodu

Odboráři těžební společnosti OKD již ve čtvrtek otevřeným dopisem vyzvali vládu, aby podnikla veškeré možné kroky ke stabilizaci OKD a učinila neprodleně nabídku k jejímu odkupu. Odbory znepokojují spory mezi ministerstvy financí a průmyslu, jež by podle nich mohly vést až k bankrotu OKD.