Mráz přituhuje, smog ustupuje

Praha – Česko má za sebou další mrazivou noc. Nejnižší teploty se přiblížily k minus dvaceti stupňům Celsia. V noci nadále sněžilo, avšak počasí má menší vliv na dopravu než v úterý. Nejvíce sněhu napadlo v severních Čechách – až 30 centimetrů – a sněží nadále. V Ústeckém a Libereckém kraji jsou proto některé silnice zcela bílé nebo se na nich tvoří sněhové jazyky. Vážné potíže nastaly na železnici, kde se v mrazech porouchala zabezpečovací technika na třech hlavních tratích ve středních Čechách. Mrazy uvítá zejména Karvinsko a Českotěšínsko. Poslední zbytky smogu, který oblast zasáhl o víkendu, vymizely.

Teploty pod nulou vadí vlakům

Železniční dopravu omezují poruchy. Správě železniční dopravní cesty přestávají fungovat zabezpečovací zařízení i výhybky. Omezení se týkají i hlavních tahů, hned několik poruch se vyskytlo mezi Prahou a Plzní, potíže nastaly i na koridoru Praha–Kolín a na nádraží v pražských Vysočanech, kudy jezdí vlaky z Prahy na Nymburk i Mladou Boleslav.

Selhání techniky v mrazech trápilo ráno také České dráhy. Jejich motoráky „zamrzly“ a na několika tratích musela být zavedena náhradní autobusová doprava. Kvůli poruše motorového vozu byl odřeknut i ranní rychlík z Turnova do Prahy.

Ranní klid na silnicích ukončila polední nehoda

Ráno byl provoz klidný, přestože zejména na severu Čech sněžilo. Před polednem však došlo k vážné nehodě na dálnici D1, kvůli které policie uzavřela zhruba na dvě hodiny její úsek mezi 112. a 104. kilometrem ve směru na Prahu.

Sníh nadále komplikuje provoz v severních Čechách. V Libereckém kraji napadlo přes noc až 30 centimetrů sněhu a sněžení neustalo ani ráno, podobné je to i v Ústeckém kraji. Sněhová vrstva zůstává ležet na některých silnicích II. a III. třídy, na Děčínsku se ve vyšších polohách vytvářejí sněhové jazyky, v Krkonoších se zase na silnicích místy objevují malé závěje.

  • Nehoda na zledovatělé silnici II/327 u Chlumce nad Cidlinou autor: David Taneček, zdroj: ČTK
  • Provoz na zasněžené silnici u České Kamenice autor: Libor Zavoral, zdroj: ČTK

Teploty nad nulu nevystoupí

Mrznout by mělo celý den v celé republice. Nejvyšší průměrné teploty se budou pohybovat mezi -6 a -2 stupni Celsia, na horách bude kolem -9 stupňů. Sněžení by mělo být během dne pouze slabé, vyskytovat se bude místy. Ve čtvrtek má být ještě chladněji, meteorologové očekávají ojedinělé sněžení.

Díky mrazům se nadále zlepšuje stav ovzduší v Česku. V Moravskoslezském kraji bylo po víkendu velice prašno. Smogová situace byla sice v pondělí odvolána, v úterý však hodnotil hydrometeorologický ústav stav ovzduší opět jako špatnou. Ráno však již bylo ovzduší v kraji opět čisté.

Čím se sypou chodníky? (zdroj: ČT24)