Voda v Praze od ledna podraží

Praha - V Praze se od ledna zdraží vodné a stočné o 11,07 procenta na 64,65 koruny bez DPH za metr krychlový. O zvýšení cen rozhodli radní města, informoval o tom radní Radek Lohynský (ODS). V současnosti obyvatelé Prahy platí za metr krychlový 58,21 koruny bez DPH.

Získané peníze budou podle Lohynského investovány do tvorby nové a obnovy nynější vodohospodářské sítě a do fondu, kde se shromažďují peníze na budoucí stavbu nové čistírny odpadních vod.

„Na obnovu vodovodní infrastruktury by mělo každý rok jít deset procent, Praha ale dává jen tři procenta, takže propad je značný,“ uvedl. Průměrné stáří pražské vodovodní sítě je 40 let, kanalizační sítě 52 let. Poruchovost je častá. „Aby se tento stav změnil, je třeba ročně obnovit více než 50 km sítě oproti stávajícím necelým 20 kilometrům,“ doplnil.

Postup zvyšování vodného a stočného určuje smlouva mezi pražským magistrátem, Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) a Pražskou vodohospodářskou společností (PVS). Nejprve novou cenu schvalují představenstva a dozorčí rady PVK a PVS.

PVK zásobují vodou přes 1,4 milionu obyvatel Prahy a okolí a zaměstnávají více než 1 100 lidí. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je také největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

PVS je správcem vodohospodářského majetku hlavního města Prahy, úpravny vody Želivka a zdroje pitné vody Káraný. Stoprocentním vlastníkem společnosti je město. To je také vlastníkem veškerého infrastrukturního majetku. PVK za pronájem vodárenské a kanalizační infrastruktury platí Praze nájem. Praha chce převzít asi desetinu vodohospodářské infrastruktury od společnosti Veolia, od listopadu 2013 by chtěla provozovat vodní zdroje v Káraném a Želivce. 

Vydáno pod