Spolužačky zachránily z řeky dvouletou holčičku. Muž, který ji měl hlídat, byl opilý

Dvě žákyně šesté třídy zachránily v Brně dvouleté dítě. V lednu ho promočené a promrzlé vylovily z částečně zamrzlé řeky. Za svoji statečnost získaly dívky ve věku jedenáct a dvanáct let poděkování přímo od ředitele jihomoravské policie, hejtmana a brněnského primátora.

Příběh se odehrál v lednu u řeky Svitavy poblíž Tomkova náměstí v Brně. Jedna z dívek si z okna autobusu všimla muže ležícího na břehu řeky. Se svojí spolužačkou se pak vydala k místu. Domnívaly se, že muž potřebuje pomoc. Jenže když přišly na místo, spatřily kromě muže i malé dítě, které se brodilo částečně zamrzlou řekou. Dvanáctiletá Izabela Jefimova a jedenáctiletá Sára Bukovská neváhaly a dítě zachránily. „Ta holčička chodila po ledě, viděla tam živou kačenu, tak šla za ní. Byla celá promočená, plakala, volala mamku a taťku,“ popsaly událost dívky.

Spolužačky popisují událost (zdroj: ČT24)

Dívky holčičku zahřívaly vlastními těly

Když se jim podařilo holčičku dostat z řeky na břeh, zavolaly na linku 155. Holčička byla promáčená, oblečení měla nasáklé vodou. Dívky do příjezdu záchranářů holčičku objímaly, aby ji zahřály. „Z přírodopisu víme, že když někoho obejmete, tak se zahřejí oba dva,“ vysvětlily spolužačky.

„Mohlo dojít k nejhoršímu. Dívky prakticky dítěti zachránily život. Je to výjimečné v takovém věku. Smutné je, že se na místě pohybovali i dospělí, kteří to ignorovali,“ řekl jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Muž nadýchal 3,5 promile

Muž, který měl holčičku na starost, byl opilý. „ Co se týče toho otce, který tam ležel, tak nafoukal 3,5 promile alkoholu. Byl ve stavu vylučujícím způsobilost,“ dodal Leoš Tržil.

Spolužačky ze 6.B základní školy v Mutěnické ulici dostaly Plaketu Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje za obětavý přístup při záchraně lidského života. „Dívky si zasloužily nejvyšší ocenění, které krajské ředitelství může udělit. Jsou příkladem pro všechny,“ řekl Leoš Tržil. Dívkám poděkoval i primátor města Brna Petr Vokřál (ANO)a hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO).

Případ ještě není uzavřený. U muže, který měl holčičku na starost, podle policistů připadá v úvahu několik právních kvalifikací.

Osmáci zachránili muže s infarktem

Podobně jako dívky z Brna se zachovali před dvěma lety také žáci tenkrát osmé třídy z Hrušovan u Brna. Cestou do školy našli na ulici muže v bezvědomí. Okamžitě zavolali na tísňovou linku a podle pokynů dispečera začali s masáží srdce. Jak provést první pomoc, se spolužáci naučili přímo ve škole. Za jejich statečnost je dnes ve škole ocenili hasiči.