Krkonoše přivítaly první lyžaře, letos si pořádně připlatí

Krkonoše - Na Černé hoře v Krkonoších se dnes začalo lyžovat. Areál otevřel sjezdovku Anděl a horní úsek sjezdovky Černohorská, na kterých leží asi 50 cm především technického sněhu. V dalších dnech plánují zahájení sezony i další velká střediska ve východních Čechách, například Špindlerův Mlýn nebo Deštné v Orlických horách. Nejen tady si ale návštěvníci za skipasy pořádně připlatí. Zvýšené DPH letos zvedne ceny jízdného ve většině lyžařských center v Česku.

Průměrně si lidé na českých horách oproti minulé sezoně připlatí za celodenní skipas 20 až 40 korun. Největší zdražení je čeká právě na Černé hoře, na Ještědu či na šumavském Špičáku. Zatímco loni například zaplatil dospělý lyžař za celodenní jízdné v areálu Ještěd - Pláně 550 korun, letos to bude 590. Stejně, tedy o 40 korun, se zvedly ceny i za dětské lyžování z 280 na 320. Za zdražování mohou především rostoucí ceny energií a paliv a vyšší DPH. Levněji vyjde vícedenní lyžování, týdenní či desetidenní skipasy mohou lidem ušetřit několik desítek korun na den.

Vlekaři ale za vyšší ceny slibují lepší služby. Většina středisek investovala do nového vybavení, parkovacích míst nebo rozšiřování sjezdovek. Na mnoha místech se po vzoru alpských středisek propojují jednotlivé areály, lidé tak mohou na jeden skipas sjíždět několik okolních svahů. 

Telefonát Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Ve SkiResortu Černá hora - Pec se jízdné zvyšuje o 30 korun, dospělý návštěvník se ale na jediný skipas za 620 korun bude moci svézt na 33 kilometrech sjezdovek v Janských Lázních, na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, v Černém dole, ve Velké Úpě a ve Svobodě na Úpou, tedy na téměř celém území východních Krkonoš. Dětský lyžař tady zaplatí dvacetikorunu navíc, tedy 380 korun. Na Černé hoře se částečně začalo lyžovat už dnes. „O víkendu rozšíříme sjezdovky o dojezd k dolní stanici kabinkové lanovky, na sobotu předpokládáme zahájení sezony v Peci pod Sněžkou, kde bude v provozu lyžařský vlek Javor se sjezdovou tratí,“ řekl Petr Hynek ze SkiResortu. Dnes a v pátek ještě zájemci o lyžování zaplatí za den jen 300, resp. 200 korun.

Podobně je na tom jizerská Skiaréna, která letos nově propojila jedním odbavovacím systémem všechny tři hlavní areály, Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov. Mezi jednotlivými svahy bude navíc jezdit bezplatný skibus. Jízdné tady podraží o 20 korun na 500, resp. 400 korun na den. 

Největší české lyžařské středisko ve Špindlerově Mlýně se ceny skipasů pro dospělé zvyšovat nechystá, lyžaři zaplatí stejně jako loni 700 korun na den. Rapidně ale zdraží dětské jízdné ze 450 na 490 korun. Sezonu tu zahájí v pátek, kdy bude ještě cena za celodenní lyžování pouhých 250 korun.

Skiareál Špindlerův Mlýn
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Zahájení sezony se blíží také v Orlických horách, například v Deštném se v pátek rozjede lanová dráha a otevře červená sjezdovka. Tady se oproti loňskému roku zvýší ceny skipasů o dvacet korun na 440 u dospělých a 340 u dětí. V pátek se začne lyžovat také v Říčkách v Orlických horách, kde bude otevřená 1,2 kilometru dlouhá červená sjezdovka. 

Do rozšiřování služeb letos výrazně investoval areál v Dolní Moravě, celodenní jízdné tam vyjde na 590 korun, což je o 10 korun více než loni, na návštěvníky tam ale čeká nový welness hotel a přímo před ním i nová sjezdovka v délce 650 metrů. 

Novinka čeká i návštěvníky jihočeského Lipna. Tam se lyžařský areál spojí s hitem letošní turistické sezony - Stezkou korunami stromů. Celodenní permanentka podraží o 20 korun na 540, i tady bude lyžaře zdarma vozit skibus a bezplatné bude i parkování, které provozovatel areálu letos rozšířil o 80 míst.

Vydáno pod