Jihočeská opozice vyzvala Zimolu, aby kvůli domu na Lipně odstoupil z funkce

Jihočeský hejtman Zimola má zvážit setrvání ve fuknci (zdroj: ČT24)

Jihočeští opoziční zastupitelé vyzvali na čtvrtečním zasedání hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD), aby odstoupil z funkce. Důvodem je podle nich kauza hejtmanova nákupu domu na Lipně. Zastupitelé ale nakonec o Zimolově budoucnosti nehlasovali. Hejtman od začátku tvrdí, že v ničem nepochybil a kauza je vytvořena účelově.

„Hejtman by měl zvážit své setrvání ve funkci,“ uvedl Jiří Švec z opozičního uskupení Pro Jižní Čechy. Stejně se vyjádřil i Jan Zahradník z ODS. Opozici vadí, že si Zimola ve Slupečné u Lipna nechává stavět dům, který ale zatím patří předsedovi představenstva jihočeských nemocnic Martinu Bláhovi. Hejtman ho má vlastnit až po kolaudaci.  

Zimola už dříve uvedl, že na tom nevidí nic špatného. S Bláhou uzavřel před časem smlouvu, podle níž se v budoucnosti stane majitelem rekreačního objektu. Navíc už mu prý zaplatil dva miliony korun a zbytek uhradí po dokončení stavby. „Přijde mi absurdní obhajovat něco, co je v souladu se zákonem i etikou,“ uvedl. 

ČSSD se zdržela a návrhy neprošly

Opoziční zastupitelé přesto chtěli, aby hejtman rezignoval. Následně ANO na zastupitelstvu navrhlo přestávku pro koaliční jednání. „Budu chtít vidět od pana hejtmana smlouvy (ohledně rekreačního domu na Lipně). Pokud to nebude smlouva, která je notářsky ověřená, můžu pochybovat o tom, kdy byla sepsána. Proto jsem svolala koaliční jednání,“ tvrdila Radka Maxová (ANO).

Objekty ve Slupečné, kde Zimola nechává stavět dům
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Po pauze ale koalice nebyla jednotná. Pro návrh, že je nemorální, aby Bláha nechal stavět rekreační dům pro hejtmana, hlasovalo ANO. ČSSD se zdržela. Podobně tomu bylo i ve druhém návrhu. Ten se týkal budoucnosti Bláhy ve vedení společnosti Jihočeské nemocnice. ANO chtělo, aby krajská rada na příštím zasedání řešila personální obsazení této pozice. ČSSD se hlasování opět zdržela a návrh znovu neprošel.

S koalicí nicméně hlasování zjevně nijak neotřáslo. „Myslíme si, že stále může fungovat. Pro nás není nepředstavitelná spolupráce s ČSSD, jen chceme, aby pan hejtman vysvětlil podezření, která se objevila,“ řekl Zimolův náměstek Jan Kubík (ANO).

Jedna parcela pro hejtmana, druhá pro náměstka

Bláha, který je de facto hejtmanovým podřízeným, před časem koupil pozemek u Lipna. Později ho nechal rozdělit na čtyři parcely s tím, že na každé z nich bude stát jeden dům. Jednu parcelu koupil Zimola, další jeho náměstek Jaromír Slíva (ČSSD).

Bláha postup obhajoval tím, že vzhledem k praktičtějšímu řešení stavby ohledně různých povolení zůstal po dohodě se Zimolou a Slívou zatím on jediným majitelem. Média ale přišla s tím, že pozemek o rozloze více než 2900 metrů čtverečních získal za výrazně nižší cenu.

Bláha tvrdí, že ho koupil za milion korun. Následně ale musel investovat do zřízení věcného břemena pro souseda, převedení kanalizace nebo do přeložky hlavního vodovodního řadu. Včetně geodetických prací se pak podle něj cena zvedla na 2,3 milionu. „Byla to moje několikaletá práce, která pozemek zhodnotila,“ uvedl.

Zimola ovšem čelí ještě dalšímu podezření. Podle anonymního e-mailu měl dostávat zprávy o chystaných akcích policie a také údajně ovlivňuje zakázky na údržbu krajských silnic. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) už pověřil policejního ředitele a Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby udání prověřili. Hejtman veškerá obvinění důrazně odmítnul.